Kinderboeken UIT agenda

Geen zin om te lezen? Hier vind je tentoonstellingen, films of theater met kinderboeken als uitgangspunt. Heb je een tip voor onze UIT agenda? Stuur dan even een mailtje.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Bioscoop

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Tentoonstellingen

3 maart t/m 15 april 2018: Kleine IJsbeer en de verdwenen vissen

lars de kleine ijsbeerHet Natuurhistorisch Museum Rotterdam exposeert de originele illustraties die Hans de Beer maakte voor zijn nieuwe kinderboek Kleine IJsbeer en de verdwenen vissen. De tekeningen laten op subtiele wijze problematieken zien waar grote mensen zich mee bezig moeten houden: klimaatverandering en andere invloeden van de mens op de natuur.

t/m 21 mei 2018: De andere werkelijkheid van Paul van Loon

dolfje weerwolfje nouraDeze spannende tentoonstelling over de kinderboeken van Paul van Loon geeft je een kijkje in het hoofd van de populaire schrijver. Daar huist een fantasiewereld die Paul zelf zijn ‘Andere Werkelijkheid’ noemt. En die zit vol griezelige humor, oftewel ‘grumor’.
Dolfje Weerwolfje, Foeksia de Miniheks en Meester Kikker: ontmoet ze allemaal in het Limburgs Museum in Venlo. Zelfs de wereldberoemde Griezelbus staat voor je klaar. Stap in, als je durft…

t/m 11 juni 2018: Charlotte Dematons in het Kinderboekenmuseum

Op naar Den Haag! Charlotte Dematons – In beeld neemt je mee in haar wereld dankzij circa 100 originele illustraties uit onder meer De gele ballon, De tuinen van Dorr en Alleen op de wereld. Ook tekeningen uit de bestseller Nederland zijn te zien. Je kijkt je ogen uit op deze prachtige tentoonstelling! Te zien in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

t/m voorjaar 2019: Fiep Fiep Hoera! - de natuur van Fiep Westendorp

fiep 100 125100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld in Baarn met een tentoonstelling van het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren.


Voor onbepaalde tijd: Ik ben Kikker

kikkerRuim 25 jaar na zijn eerste avontuur is Kikker nog altijd geliefd bij jong en oud. De tentoonstelling Ik ben Kikker  nodigt 0 tot 6-jarigen uit in de huid van Kikker te kruipen en op ontdekking te gaan. De avonturen van Kikker en zijn vriendjes worden vertaald naar 3D zodat bezoekertjes zich in de wereld van Max Velthuijs wanen.
Deze semi-permanente tentoonstelling is te bekijken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Voor onbepaalde tijd: ABC met de dieren mee

kleine ezelVan Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Deze vrolijke tentoonstelling voor kinderen van drie tot en met zes jaar is te bezoeken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

voor onbepaalde tijd: Het Muizenhuis

Wil je het echte Muizenhuis van Karina Schaapman zien? Het drie meter hoge Muizenhuis kun je bekijken in de openbare bibliotheek in Amsterdam. (vlakbij het Centraal Station). Meer informatie op de website van de Openbare bibliotheek Amsterdam.

Wist je dat je bij Kasteel Groeneveld in Baarn een echt Muizenpad kunt bewandelen? De muisjes Sam en Julia laten er zien waarom je goed voor de natuur moet zorgen. Na afloop krijg je een Muizencertificaat.

permanent: Fiep Westendorp

jip en jannekeFiep Westendorp (je weet wel: ze tekende Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Pim & Pom en nog veel meer!) werd geboren in Zaltbommel. In het stadskasteel van Zaltbommel is nu een vaste expositie over haar leven en werk. Je mag je er ook tekenen, puzzelen, luisteren en je kunt je er zelfs verkleden als Jip of Janneke. Meer informatie op de website van het Stadskasteel.

permanent: Kinderboekenmuseum

In Den Haag is een echt Kinderboekenmuseum. In de tentoonstelling Papiria kun jij de inktvraat verslaan. Uiteraard krijg je hulp van bekenden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. Verder zijn er leuke wisseltentoonstellingen. Het museum ligt op vijf minuten lopen van het station Den Haag CS. Meer informatie op de website van het Kinderboekenmuseum.

permanent: Kameleondorp Terherne

Hielke, Sietse, boerenknecht Gerben, de smederij van Klinkhamer; wie dit niets zegt, kan maar beter thuisblijven. In het Friese dorp Terherne kun je varen met een praam en avonturen beleven op het avontureneiland. En misschien zie je de echte Kameleon ook nog varen! Meer informatie op de website van Kameleondorp Terherne.

permanent: nijntje museum

NijntjeSchildertTegenover het Centraal Museum in Utrecht staat het nijntje museum. Het vernieuwde museum opende in februari 2016.De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna pro deo maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis. Natuurlijk vind je Nijntje, het beroemste konijntje van Nederland er ook. Meer informatie op de website van het Centraal Museum

'Meester Jaap' of 'Dummie de Mummie' in Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn er verschillende leuke speurroutes voor kinderen. Zo kun je samen met Meester Jaap  van Jacques Vriens de geheimen van de Romeinen ontdekken. En in een museum als dit kan een Dummie de Mummie-speurtocht natuurlijk niet ontbreken. Je leest meer op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

kinderroute De Zevensprong in Ruurlo

zevensprong wegwijzer 150Geen tentoonstelling, wel een aanrader: rondom Ruurlo is een bewegwijzerde fietsroute uitgezet, waarbij je onderweg opdrachten kunt uitvoeren rondom het boek De Zevensprong van Tonke Dragt. De route is geschikt voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Zeer geachte jongeling... durf jij het aan?
Meer informatie vind je op de website van de Zevensprong

Dik Trom Verhalenroute

dik trom 150In de gemeente Zeevang (ten zuiden van Hoorn) is een wandelroute van ongeveer 5 kilometer uitgezet die je voert langs plaatsen die zo uit de boeken van Dik Trom kunnen komen. Het is er nog allemaal: zijn school, het snoepwinkeltje, de zeedijk, het voetpad van boer Vrolijk, de molen. Trek je klompen maar aan en ga mee op pad!
Meer informatie vind je op Routeyou.

Fietsroute rondom Oorlogswinter

Schrijver Jan Terlouw was twaalf jaar tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Hij gebruikte zijn herinneringen voor zijn boek Oorlogswinter. Deze fietsroute van 34 kilometer brengt je regelrecht terug naar De Vlank, de pont over de IJssel en veel andere plaatsen uit het verhaal. de route start in Zwolle.  Meer informatie vind je op Routeyou.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Theater

Harry Potter Event

harry potter logo 150Niet echt theater, wel een beetje: op zaterdag 14 april kun je in Kasteel Doornenburg naar een echt Harry Potter Event. Je mag boterbier proeven, op de foto gaan met Hedwig of een andere uil, je eigen toverstaf maken en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op de site van De Doornenburg.

De Kleine Zeemeermin

kleine zeemeermin 75Beleef de betoverende wereld onder water van De Kleine Zeemeermin! Een compleet nieuwe familiemusical van Theater Terra, naar het wereldberoemde sprookje van Hans Christian Andersen. Op 1 mei in het Stadstheater in Arnhem. (6+)

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater