Basisschool tot groep 5/6

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre

3sterillustraties: Iris Boter
Luitingh Sijthoff, oktober 2016

Herre mag niks. Niet buiten spelen, niet meedoen aan de gymles, niet op de fiets naar school, niet naar verjaardagsfeestjes. Veel te gevaarlijk. Een paar jaar geleden is Herres vader verdwenen tijdens een expeditie naar de Noordpool en nu is zijn moeder doodsbang dat Herre ook iets overkomt. Dan krijgt Herre een nieuwe buurman. Met meneer Teunissen mag Herre wel eens de stad in, want aan zo’n vriendelijke oude baas vertrouwt Herres moeder haar zoon wel toe. Maar met meneer Teunissen naast zich, komt Herre in heel gevaarlijke situaties terecht. Zo leert hij Mint kennen, een meisje dat is weggelopen van het internaat waar ze woont. Herre biedt haar onderdak aan in hun schuurtje, maar dat mag zijn moeder natuurlijk niet weten. Dankzij meneer Teunissen ontdekt Herre dat hij heel veel kan, ook dingen die gevaarlijk zijn. En natuurlijk krijgt hij wel eens een blauwe plek of een splinter in zijn hand of een scheur in zijn broek. Maar hoe kan hij zijn moeder ervan overtuigen dat dit soort dingen heel normaal zijn en dat je nu eenmaal eens een risico moet nemen in het leven?

Herre krijgt voor zijn verjaardag kleurpotloden en puzzels met 1000 stukjes. Geen skateboard, terwijl hij dat zo graag wil. Herres moeder is heel ver doorgeslagen in haar moederliefde. Ze knipt stukjes uit de krant over alles wat mogelijk gevaarlijk is. Toch is ze, ondanks haar gezonde diksap en rabarberdipsausjes, geen karikatuur geworden.
Dat meneer Teunissen geen gewone oude meneer is, voel je al heel snel aan. Wie of wat hij wel is, blijft een beetje in het midden, maar dat hindert niet. Het is heel bevredigend dat dankzij hem Herre leert zelfstandig te zijn en voor zichzelf op te komen. Het einde is wat wensvervullend, maar een boek als dit hoort goed af te lopen. En dat gebeurt ook.

De avonturen van Herre zijn dus helemaal niet rampzalig, maar prettig leesbare, soms net iets te spectaculaire gebeurtenissen. Dankzij de rare, overbezorgde moeder heeft het boek een grappig randje. Het boek is royaal geïllustreerd met zwart-wit tekeningen van Iris Boter. De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre is lekker lezen voor kinderen vanaf negen jaar die zin hebben in een fijn dik boek. Ook leuk als voorleesboek in de klas!

Share