Basisschool tot groep 5/6

De verschrikkelijke schoolmeester

3sterillustraties: Auke Herrema
Leopold, september 2016 (herdruk, eerste druk uit 1991)

Tina en Tony krijgen een nieuwe meester op school. Het is een beroemde meester, want hij komt vaak op tv als ruimtevaartdeskundige. Hun moeder is dan ook opgetogen, want van deze knappe man gaan haar kinderen vast heel veel leren.
Daar hebben Tina en Tony hun twijfels bij. Hun nieuwe meester is nog veel strenger dan ze hadden gevreesd. Hij draait zomaar aan je oor, of slaat met een stok op je billen als je praat tijdens de les. En het wordt nog veel erger: als je iets doet wat niet mag, bungel je de rest van de dag in een klein kooitje aan het plafond, krijg je 750 strafregels of word je vastgezet in de opletklem. Dat voelt of je hoofd voorgoed achterstevoren zit.
De ouders zijn verrukt over de nieuwe meester en zijn opvoedmethode. Eindelijk gaan hun kinderen goed luisteren en leren! Van hun vader en moeder hoeven Tina en Tony dus geen hulp te verwachten. Daarom bedenken ze samen met wat klasgenoten een plan om van hun meester af te komen. Dat is helaas nog niet zo eenvoudig!

De verschrikkelijke schoolmeester bestaat echt, aldus de auteur. Hij heeft hem zelf ontmoet toen hij ging voorlezen op een school. Na dat bezoek is hij hem in de gaten blijven houden en heeft hij tenslotte zijn verhaal opgeschreven. Aldus de proloog.
De verschrikkelijke schoolmeester is klassiek ingedeeld in hoofdstukken met een korte samenvatting erboven. “Hoofdstuk 1, waarin al meteen blijkt dat ouders geen kinderen moeten hebben.” “Hoofdstuk 5, waarin we gaan twijfelen aan het verstand van ouders.”
Uiteraard komt alles goed. Na een aantal mislukte pogingen overwinnen de kinderen toch en dat is precies wat we willen in een boek als dit.

De verschrikkelijke schoolmeester is van hetzelfde niveau verschrikkelijk als juffrouw Bullstronk uit Matilda van Dahl. Hij is ook een beetje schatplichtig aan haar. Dit is een boek voor wie lekker wil huiveren en griezelen én voor wie wil lachen, want de straffen van de meester zijn nogal over de top. Ook al bestaat hij volgens de auteur echt.
Het boek is geïllustreerd met stripachtige zwartwit tekeningen van Auke Herrema. De verschrikkelijke schoolmeester is een heruitgave van het oorspronkelijke boek uit 1991, maar het is zeker niet verouderd. Geschikt als voorleesboek in groep 5 of 6 en voor lezers vanaf ongeveer negen jaar.

Share