Basisschool tot groep 5/6

Juffrouw Pots

3sterillustraties: Elly Hees
Van Goor, september 2008

Tot nu toe verliep de levens van Kaya van der Laken en Simon Stommel heel rustig. Ze hielden namelijk allebei een winterslaap, want ze zijn allebei dom en lelijk. Dan kun je maar het beste kalmpjes aan doen. Hun winterslaap komt wreed ten einde als lieve juffrouw Francien verhuist en in haar plaats juffrouw Pots verschijnt. Juffrouw Pots is een ramp! Juffrouw Pots is een afgrijselijk mens van zeker 1.90 meter lang, ze heeft handen als kolenschoppen en maat 46 voor schoenen. Ze ziet eruit als een mislukte reuzin. En juffrouw Pots heeft de idiootste straffen voor als de tafels niet precies 80 centimeter uit elkaar staan of voor als je niet weet hoe de langste rivier van Oezbekistan heet. Juffrouw Pots moet weg, dat is duidelijk. En daar gaat Kaya voor zorgen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Intussen wordt er ingebroken bij kinderen uit Kaya’s klas. Heeft juffrouw Pots hier iets mee te maken? En de lieve meester Harry? Dat kan toch niet! Kaya gaat op onderzoek uit.

Juffrouw Pots zou een zus van juffrouw Bulstronk (uit Matilda van Dahl) kunnen zijn: groot, griezelig, ijzersterk, onrechtvaardig, gemeen. En natuurlijk geloven de ouders niet dat een juf zo gruwelijk kan zijn als juffrouw Pots. Gelukkig is daar Kaya, een meisje dat aanvankelijk haar best deed de sloomste duikelaar van de wereld te worden, maar dat in feite bruist van de energie. Het resultaat is een boek dat ook bruist, schuimt en schudt, want de lezer schatert het geregeld uit. Wat er precies met juffrouw Pots aan de hand is, wordt heel langzaam duidelijk. Dat ze het niet merkt als ze in drie punaises gaat zitten, is de eerste kleine aanwijzing, waar je aanvankelijk nog overheen leest. De oplettende lezer ziet steeds meer signalen. Het boek eindigt als een soort detective. Juffrouw Pots wordt ontmaskerd.

Kortom: Juffrouw Pots is slapstick, humor en spanning en dat is een ideale mix voor een grote groep lezers. Laat dat maar aan Tosca Menten over; het is niet voor niets dat haar boeken zo populair zijn. De illustraties van Elly Hees vullen het verhaal mooi aan.
Ondanks de 250 bladzijden is het boek ook geschikt voor de minder gretige lezers, want de bladspiegel is ruim en de lezer wil dolgraag weten hoe het verhaal afloopt.
Juffrouw Pots is een toegankelijk en humoristisch boek, geschikt voor negen jaar en ouder.

Share