Basisschool tot groep 5/6

Jorrik de Ork

3sterillustraties: Lars Deltrap
Ploegsma, november 2016
AVI 6 / M5

Het is niet zo leuk als je anders bent dan andere kinderen. Jorrik is bijvoorbeeld half mens, half ork. Zijn huid is lichtgroen, hij is ijzersterk en heeft grote, gele, scherpe tanden. En hij wordt ontzettend gepest door Geert van het kasteel en diens vrienden.
Wanneer de jongens op een dag heel erge ruzie krijgen, moeten Jorrik en zijn zusje Lena vluchten. Hun moeder brengt hen naar het verborgen dorp Wisseling, een dorp waar alleen maar kinderen wonen die bijzonder zijn. Een jongetje dat half ork is, is heel gewoon, net zoals het heel gewoon is dat Lena een heks is.
In Wisseling hebben de kinderen het erg naar hun zin. Achter het dorp ligt het Wisselwoud. Daar leven orken, elfen, dwergen én koning Oberon en de Koningin van de Nacht. Omdat Jorriks vriend Hannes zo dom is om een weddenschap met koning Oberon aan te gaan, komt het dorp Wisseling in gevaar. Bovendien hebben de orken Geert gevangen genomen. En hoewel Geert een eersteklas rotjoch is, is hij ook een kind. En dus moet hij geholpen worden.

Ga nóóit een weddenschap aan met een elf! Dat is wel duidelijk nadat je Jorrik de Ork hebt gelezen. In het boek wemelt het van de vreemde wezens. Hier en daar is er wat magie en dan is er nog zo’n merkwaardig dorp met bijna alleen maar kinderen, veilig verborgen achter een hoge heg met doornen. Ondanks dat er veel orken in de buurt zitten, zou je er zo willen wonen. Gezellig, met buitenbeentjes onder elkaar.
Aan het einde van het boek gaat het je wel een beetje duizelen. De weddenschap met koning Oberon, de ontvoering van Geert, het gevecht met de orken… Het komt natuurlijk allemaal goed, al zullen fijngevoelige ouders niet zo blij zijn met de bloederige moorden op orken. Jorrik de Ork is niet geschikt voor tere kinderzieltjes, maar wel een prettig boek voor rauwdouwers die eens lekker willen lachen.

Jorrik de Ork is verzorgd uitgegeven, met gekleurde illustraties van Lars Deltrop en met een leeslintje dat voorzien is van een orkje. Een grappig en spannend boek (Avi 6 / M5) voor lezers vanaf acht jaar.

Share