Basisschool tot groep 5/6

Wie is er bang voor de voetbalzombies?

3sterillustraties: Elly Hees
Querido, september 2016

Ramon houdt van voetballen, maar hij vindt het vreselijk om te verliezen. Vorig jaar was zijn team nog het beste, maar nu staan ze helemaal onderaan. Zelfs als hij de prachtige geluks-voetbalschoenen van zijn vader draagt, verliezen ze nog!
Dan hoort Ramon van zijn oma een spannend verhaal. Lang geleden heeft oma de hulp van een zombie ingeroepen toen ze een groot probleem had. Ze waarschuwt Ramon om nooit, maar dan ook nóóit hetzelfde te doen, want zombies zijn niet te vertrouwen. Maar Ramon wil een zombie, want hij heeft hard hulp nodig om een wedstrijd te kunnen winnen.
Er komen zelfs twee zombies tevoorschijn als Ramon ze roept. Ramon is hun baas, dus ze doen alles voor hem. Voetballen kunnen ze helaas niet zo goed. De wedstrijd tegen Kromkerk loopt dan ook helemaal uit de hand. Had Ramon nou maar beter naar zijn oma geluisterd!

Ha, wat een leuk en spannend verhaal voor jonge voetballers (m/v)! Ramon is een heel gewone jongen, maar zijn oma is heerlijk mysterieus. Ze mist een pink en wil niet zeggen hoe dit gekomen is. Ze vertelt Ramon over hoe ze een zombie opriep om haar zoon te redden, maar omdat Ramons moeder ineens binnenkomt, weet je niet hoe dit afloopt. Je kunt er alleen naar raden.
Het verhaal laat voldoende ruimte over voor je eigen fantasie en dat maakt het heel spannend.De zombies die Ramon oproept, zijn natuurlijk ook wel griezelig, maar lang niet zo eng als datgene wat er niet staat en wat je tussen de regels door wel voelt.

Wie is er bang voor de voetbalzombies? maakt deel uit van de serie Tijgerlezen. Dit zijn boeken die de nadruk leggen op plezierig lezen. Qua inhoud zijn de Tijgerleesboeken doorgaans grappig en/of spannend. Het zijn geen boeken die langs de avi-meetlat zijn gelegd; kinderen kiezen gewoon een boek waar ze aan toe zijn.
Dit deel Wie is er bang voor de voetbalzombies? is goed geslaagd. Humor en griezelen gaan prima samen, de gekleurde illustraties van Elly Hees maken het boek af. Het is een echte aanrader voor lezers vanaf een jaar of acht, bovendien is het een boek dat ook graag gelezen zal worden door wat oudere kinderen met leesproblemen.

Share