Basisschool tot groep 5/6

Sammie de fantastische

3sterillustraties: Abby Hanlon
vertaling: Edward van de Vendel
Querido, september 2016

Sammie heet dan wel Sammie, maar ze wordt door iedereen Draakje genoemd: door haar ouders, maar vooral door haar grote zus Violet en haar grote broer Luuk. Violet en Luuk willen nooit met haar spelen, want ze vinden Draakje nog een baby, die allemaal babydingen doet. Draakje praat tegen zichzelf. Draakje heeft driftbuien. Draakje wil de hele dag in haar nachthemd lopen. En Draakje heeft onzichtbare vriendjes.
Dat laatste is waar. Sammie’s beste onzichtbare vriendin heet Maria en zij vindt Sammie fantastisch. Maria doet altijd precies wat Sammie wil. Monsters zoeken, bijvoorbeeld. Maar Violet en Luuk beweren dat je, als je babydingen doet, op moet passen voor de vreselijk enge mevrouw Kakenkraker. Zij kan je zomaar komen ophalen.
En dan belt mevrouw Kakenkraker op een dag aan! Niemand wil Sammie geloven dat er gevaar dreigt. Sammie en Maria moeten samen mevrouw Kakenkraker zien te verslaan. Gelukkig krijgen ze hulp van een heel rare fee.

Sammie de fantastische is een ode aan de fantasie. Lang blijft het in het midden of mevrouw Kakenkraker echt door het huis sluipt, of dat Sammie haar verzint. Intussen is het heel goed te begrijpen dat Violet en Luuk horendol worden van hun kleine zusje. Sammie/Draakje barst van de energie, ze is bloednieuwsgierig, ze verstoort alle spelletjes van haar oudere broer en zus en ze gedraagt zich zo nu en dan echt als een draakje. Geen wonder dat Violet en Luuk hun zusje bang willen maken met zo’n enge mevrouw Kakenkraker. Jammer alleen dat een fantasierijk meisje als Sammie zich niet zomaar de mond laat snoeren!

Sammie de fantastische is geïllustreerd met heel veel strip-achtige zwart-wittekeningen van de auteur. Hierdoor wordt het boek nog grappiger en aantrekkelijker om te lezen. Sammie maakt deel uit van de serie Tijgerlezen; boeken die de nadruk leggen op plezierig lezen en die niet langs de avi-meetlat zijn gelegd.
Sammie de fantastische is grappig en spannend en heeft een heel bevredigende ontknoping. Een heerlijk boek voor goede lezers vanaf een jaar of zeven, maar ook onweerstaanbaar voor wat oudere kinderen.