Basisschool tot groep 5/6

De Griezels van Bakstein - Trubbel de Trol

3sterillustraties: Kees de Boer
Ploegsma, april 2017

Ha, het vierde deel over Trubbel de Trol, het lastpak uit het Nevelwoud, tevens beste vriend van Pepijn en Sanne. Dit keer gaan Trubbels mensvrienden uit logeren bij familie in de stad Bakstein en Trubbel mag niet mee. Een stad vol mensen is niks voor trollen.
Trubbel kruipt stiekem in de achterbak van de auto, maar bij een stop in Bakstein stapt hij even uit en raakt vervolgens zijn vrienden kwijt. Gelukkig krijgt hij hulp van Glinnar de Truis, die hem via het riool naar de wijze Grootmagister van Bakstein loodst. Maar in het riool huizen ook griezels. Rioolheksen en een horrorclown zijn niet zo leuk, maar echt eng is Graaf Flamel, die wil dat Trubbel voor hem komt werken. Wanneer Trubbel ontsnapt en naar het logeeradres van Pepijn en Sanne vertrekt, stuurt Flamel de vreselijkste monsters achter hem aan. De logeerpartij van Trubbels mensvriendjes verandert in een soort nachtmerrie als hun trollenvriend verschijnt, met alle Griezels van Bakstein in zijn kielzog!

Ook voor wie zo dom is geweest om nog nooit eerder een boek over Trubbel te lezen, is De Griezels van Bakstein goed te volgen. Het is meteen duidelijk wie Trubbel is en dat hij zijn naam eer aandoet. De kinderen Pepijn en Sanne hebben in dit deel slechts een kleine rol, maar dat hindert niks. Schaterlachend en griezelend verdwijn je met Trubbel in het riool.
‘Aan de stank wen je uiteindelijk wel,’ zei Glinnar. ‘Welke stank?’ vroeg Trubbel.
Met dit soort kleine grapjes staat het boek weer vol.
Reggie Naus heeft zich uitgeleefd. De horrorclown in het riool is regelrecht geleend van Stephen King, maar ook het ‘Monster onder het bed’ wil je in de praktijk niet graag tegenkomen. Dit is namelijk een afschuwelijk monster met een bed op zijn hoofd, dat maar op één manier te verslaan is: door zijn bed keurig op te maken. Ook een ‘truis’ als Glinnar blijf je liever uit de buurt. Het is een kruising tussen een trol en een muis, die de gekste streken uithaalt bij de mensen bij wie hij woont.

Het boek is geïllustreerd met zwart-wit tekeningen van Kees de Boer. Jammer dat ze niet gekleurd zijn, dan zou Trubbel nóg leuker zijn. Het wordt tijd dat heel Nederland Trubbel de Trol leert kennen. De Griezels van Bakstein is vrolijke horror voor lezers van acht jaar en ouder.