Basisschool tot groep 5/6

En toen kwamen de monsters

3sterillustraties: Harmen van Straaten
Leopold, mei 2017

Jesse is een bangerik. Hij is bang om gepest te worden door drie jongens uit zijn klas, hij is bang voor monsters onder zijn bed. Gelukkig kon zijn vader vroeger heel goed monsters verjagen, maar dat doet hij nu zelden meer. En dat terwijl Jesse zeker weet dat er een monster in zijn kamer huist.
Daar heeft Jesse gelijk in. Het kleine monster Grib is bij hem naar binnen geslopen en zit in zijn speelgoedkist, want als monsters in het daglicht komen, dan versnipperen ze. Grib en Jesse worden vrienden. Samen gaan ze op zoek naar het gevaar dat alle aardige monsters bedreigt: er zijn kwaadaardige Beukers die de grappige monsters bestrijden en hen willen veranderen in monsters waar alle kinderen bang voor zijn. De buren van Jesse zijn zelfs zulke Beukers! Hoe moet die bange Jesse er nou voor zorgen dat zijn nieuwe monstervrienden niet worden verdelgd?

Beukers kunnen zich vermommen als gewone mensen. Als een gemene buurvrouw, een gruwelijke meester, of een nare dokter die helemaal geel ziet van de vieze hoestdrankjes.
Kinderen van Nederland: jullie zijn gewaarschuwd. Al die akelige volwassenen met een hekel aan kinderen, kunnen zomaar gruwelijke Beukers zijn! Maar als het zelfs een bang jongetje als Jesse lukt om de Beukers te overwinnen (want dat kan hij natuurlijk!), dan lukt het jou ook. Dat is een prettige geruststelling. Net zoals het fijn is om te lezen dat je van het gemiddelde monster helemaal niet bang hoeft te zijn. De meeste monsters zijn juist vriendelijk en grappig.
En toen kwamen de monsters is een boek dat bange kinderen kan troosten. Aan het einde kan Jesse zelfs op tegen de drie jongens die hem zo pesten. Samen met Grib weet hij ze op een grappige manier aan het schrikken te maken. Dat levert een heel bevredigend einde op.

En toen kwamen de monsters is royaal geïllustreerd met zwart-wit tekeningen van Harmen van Straaten zelf. Het is een grappig griezelboek, een tip voor de Kinderboekenweek van 2017. Leuk om zelf te lezen, maar ook heel geschikt als voorleesboek in de klas, humor voor acht jaar en ouder.