Recensies van lezers

Het programma

3sterKarakter Uitgevers, februari 2015

Ik vond Het Programma een erg mooi boek om te lezen. Het zijn drie delen in één band. De hoofdpersoon heet Sloane. Haar volg je het hele boek door, maar in elk deel lijkt het alsof je door de ogen van iemand anders kijkt. Het boek is mooi verdeeld in drie delen, die je elk een ander gevoel geven.

Het eerste deel is erg heftig. Je leeft enorm mee met de depressies die Sloane om haar heen mee maakt, en met de zelfmoorden die haar eigen leven verwoesten. Het Programma is de enige bewezen medicatie voor de depressie, maar met Het Programma verlies je ook je herinneringen. Sloane en haar vriendje James raken langzaam maar zeker ook in een depressie. Uiteindelijk wordt James opgehaald van school. Sloane is ten einde raad en weet zeker dat Het Programma haar ook te pakken zal krijgen. Ze probeert ook zelfmoord te plegen, maar ze kan het niet. Dan wordt ze door Het Programma opgenomen, en begint het tweede deel.
Dit deel vond ik erg verwarrend, omdat Sloane langzaamaan steeds meer vergeet over haar oude leven. Het derde deel vond ik het mooiste, omdat Sloane niets weet van haar oude leven maar wel weer met James samen komt en langzaam weer steeds meer over haar oude leven te weten komt.
Over het algemeen vond ik het een erg heftig en ontroerend boek, dat me een aantal keer bijna liet huilen :,). Zeker een aanrader!

Deze recensie is geschreven door Hidde van der Kemp, 13 jaar

Share