Voortgezet onderwijs 15+

Zwijgen is goudvis

3stervertaling: Ellis Post
Luitingh Sijthoff, juni 2016

Nadat ze een blog van haar vader heeft gelezen die niet voor haar ogen bestemd was, is Tess Turner finaal de kluts kwijt. Haar vader is haar vader niet; ze is de dochter van een onbekende spermadonor. Tess is woedend: waarom heeft nooit iemand haar iets verteld? Ze loopt weg van huis, koopt vlakbij het station wat spullen die ze onderweg nodig kan hebben (waaronder een oranje kinderzaklamp in de vorm van een goudvis) en keert dan onverwacht om naar huis. Niemand heeft haar gemist.
Tess besluit te zwijgen. Niemand krijgt nog een woord uit haar, haar beste vriendin Isabel niet, haar favoriete leraar meneer Richardson niet en al helemaal haar ouders niet. Ze praat alleen nog met Meneer Goudvis, haar zaklamp. Maar als je zwijgt, wordt je leven niet gemakkelijker. Een vervelend misverstand met Isabel kan niet worden opgelost, je kunt je niet verdedigen als je online ontzettend wordt gepest en je kunt aan niemand vertellen dat je gechanteerd wordt door iemand van wie je het niet verwachtte. En dan blijven je ouders maar aan je trekken, want zij willen maar niet begrijpen waaróm je zwijgt.

Briljant om een boek te laten beginnen met een ongelooflijke anti-climax. Tess is ’s nachts weggelopen, stapt vervolgens niet avontuurlijk op de trein naar Londen, maar gaat doodgewoon weer terug naar huis. Je moet maar durven, als auteur!
Het geeft meteen aan wat voor meisje Tess is: ze ligt eruit op school, ze is te dik, ze is raar, ze durft geen echte risico’s te nemen. Ze heeft ouders die overbezorgd en dominant zijn. Gelukkig heeft ze ook die éne vriendin, die bijna net zo raar als zijzelf is, maar daar krijgt ze per ongeluk ruzie mee.
Tess is geobsedeerd door haar nieuwe wiskundeleraar en haalt zich in haar hoofd dat hij wel eens haar biologische vader zou kunnen zijn. Ze begint de man te stalken, met alle gênante en bizarre gevolgen van dien. En dan is er ook nog die rare zaklamp die tegen haar praat.

Je zou zeggen: dit is te veel, maar nee. Zwijgen is goudvis is fantastisch. Het is een verhaal van een meisje dat zich met de moed van een machteloze afzet en zich verweert tegen een wereld waarin alles perfect lijkt – behalve zij. Tess is Pluto; ze hoeft niet het middelpunt van het heelal te zijn. Een hele troost voor lezers vanaf vijftien jaar, die ook niets van de wereld om hen heen begrijpen en liever met rust gelaten worden.

Share