Voortgezet onderwijs 15+

Mislukt

3sterVan Goor, augustus 2016

Loïs heeft een geheim. Ze durft daarom haar leuke, lieve medestudent Giel nauwelijks dichtbij te laten komen. Loïs heeft een zorgvuldig opgebouwd pantser om zich heen. Niemand mag weten wat er met haar aan de hand is.
Wanneer Loïs een kamer vindt bij een oudere vrouw in huis, gebeuren er vreemde dingen. Een eenkennige kat is niet bij haar weg te slaan en Loïs kan zomaar prachtig pianospelen.
Het wordt nog vreemder als Loïs op een avond van de trap valt. Het is ineens 1990 en zij is de 18-jarige Emma Vogel geworden. Loïs gaat als Emma op zoek naar haar vader en naar een vriend van hem, in een poging haar eigen leven in de toekomst te veranderen. Haar vader blijkt een stoere rebel die Emma wel ziet zitten, maar Loïs moet hem koppelen aan haar moeder. Bovendien moet ze ervoor zorgen dat haar vader zijn vriend niet meer wil zien. Mocht ze ooit nog terugkeren naar haar eigen leven, dan is dat leven wellicht een stuk makkelijker geworden, dankzij deze tijdreis.

‘Zou jij je verleden veranderen als je dat kon?’ Het is een vraag waar Giel en Loïs over filosoferen. Per ongeluk één vlindertje vertrappen in het verre verleden, kan grote gevolgen hebben voor de toekomst.
Na de val van de trap is Loïs zo’n 25 jaar terug in de tijd gegaan. Dat levert grappige situaties op (vooral voor wie zich 1990 nog goed herinnert), al is het ook goed invoelbaar hoe onthand en eenzaam Loïs zich moet voelen. Vanaf dat moment gaat het verhaal zwaar leunen op de film Back to the future (1985). Net als Marthy McFly moet Loïs haar ouders aan elkaar zien te koppelen, maar waar Marthy de toekomst niet wil veranderen, probeert Loïs dus wel om een vreselijke gebeurtenis uit haar leven ongedaan te maken.

Tijdreizen en een persoonsverwisseling zijn moeilijk geloofwaardig te maken. Dat is ook in Mislukt het geval. De lezer blijft achter met het gevoel dat er iets niet klopt en niet kan. Het is moeilijk om je vinger te leggen op wát er dan mis is.
Afgezien hiervan is Mislukt een redelijk intrigerend en wat filosofisch verhaal over hoe een toevalligheid in het verleden heel grote gevolgen kan hebben. Prettig leesbaar boek, dat helaas de hooggespannen verwachting na het mooie Zwaartekracht (2013) niet helemaal waarmaakt, voor vijftien jaar en ouder.

Share