Voortgezet onderwijs 15+

Lopen voor je leven

3sterQuerido, augustus 2003
Bekroond met de Gouden Zoen 2004

Noor loopt een marathon. Ondanks dat ze pas achttien is. Ondanks dat het haar wordt afgeraden door mensen die er verstand van hebben. Ondanks dat ze een vrouw is. Maar Noor wil lopen. Per sé. Ze is koppig en ze kán lopen. Als de beste.
Maar waarvoor ze niet weg kan lopen, is alles wat er door haar hoofd spookt. Hoe ze ertoe is gekomen te gaan hardlopen. Het gebeurde vanzelf, nadat ze ruzie kreeg met haar liefste vriendin Rosie. Maar alles begon al eerder, toen Linda in hun straat kwam wonen. Linda was een dikke koe, maar mocht best vriendinnetjes zijn met Noor en Rosie.
Het ging fout. Het ging heel erg fout. En wie zijn schuld was het nou dat het zo fout ging? Die van Noor en Rosie? Of van Linda zelf? Of was er geen schuldige, zoals er toen ook gezegd werd. Waarom voelt Noor zich dan zo schuldig?
Noor loopt. 42,195 kilometer lang. Is een hele marathon genoeg om met jezelf in het reine te komen? Noor is niet zo alleen als ze zelf denkt. Integendeel.

42195 meter lopen is geen kleinigheid. En hoewel Noor niet teveel wil nadenken, doet ze dat toch. Heel, heel langzaam ontrolt ze haar geheimen. Waarom ze ruzie kreeg met Rosie. Wat eraan vooraf ging. Hoe het komt dat ze is wie ze is. Waarom ze iedereen op een afstand hield. Hoe Mattia toch haar lief werd. En wat er uiteindelijk met Linda is gebeurd. Want dat voelt de lezer het hele boek: er is iets ergs gebeurd, maar Noor wil er niet aan terugdenken. Razendknap weet de auteur de spanning op te voeren. Niemand kon er wat aan doen. Het was een spel. Maar het tekende Noors leven voorgoed.

Noor loopt. De marathon is in stukjes opgedeeld: 42195 meter, 37195 meter, 32195 meter, 27195 meter, tot aan de 595 meter die Noor nog moet. En daartussenin staan als flash-backs herinneringen aan vroeger. Ze staan niet in chronologische volgorde, maar dat hindert niets. Je denkt tenslotte ook niet in een tijdlijn.
Lopen voor je leven is prachtig; een boek om telkens opnieuw uit de kast te pakken en te herlezen. Zelden een boek in handen gehad dat zo bedrieglijk eenvoudig in elkaar leek te zitten en toch zo ingenieus is opgebouwd. Literatuur met een hoofdletter, voor lezers vanaf vijftien jaar.

Bestellen