Voortgezet onderwijs 15+

De Boekendief

3stervertaling: Annemarie Lodewijk
The House of Books, oktober 2007
Bekroond met een Zilveren Zoen 2008

Nazi-Duitsland, 1939. Liesel Meminger moet afscheid nemen van haar moeder en haar kleine broertje. Ze wordt ondergebracht in de Himmlerstrasse, bij Rosa en Hans Hubermann. Elke nacht droomt ze over hoe haar broertje stierf, elke nacht weet haar pleegvader haar te troosten door het meisje te leren lezen uit Het doodgravershandboek; een boekje dat Liesel stilletjes meenam van de begraafplaats. Wonderlijke lectuur voor een meisje van tien, maar dit boek is voor haar het begin van een niet te stillen honger naar boeken. Liesel begint boeken te verzamelen. Te stelen. Uit het vuur van een openbare boekverbranding. Uit de kamer van de vrouw van de burgemeester. Overal.
En intussen woedt de Tweede Wereldoorlog. In de kelder van de Hubermanns schuilt Max, een joodse man. Hij maakt zelfs een nieuw boek voor Liesel, door bladzijden uit Mijn Kampf wit te schilderen en er zelf het verhaal op te tekenen over de vriendschap tussen Liesel en hemzelf.
Liesel verliest in de oorlog meer dan haar lief is. Max verdwijnt naar Dachau. Haar pleegvader moet naar het front. Haar echte moeder is spoorloos. Haar beste vriend sterft. Eén ding overleeft: Liesels liefde voor het geschreven woord.

Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren” staat er op de kaft van De Boekendief. Het verhaal van Liesel wordt verteld door de Dood. Drie maal kijkt hij het meisje in de ogen, drie maal ontsnapt ze hem. De Dood heeft het druk. Hij krijgt geen rust van de Nazi’s, zeker op plaatsen als Auschwitz of Sobibor is het hard werken.
De dood vertelt niet alleen, maar is voelbaar in het hele boek. De honger. De Hitlergroet die overal gebracht moet worden. De dreiging als je je niet aan de wetten van de Nazi’s houdt. De fouten die je kunt maken als je vijanden hebt. De Jodenvervolging. De gezinnen die uit elkaar worden gerukt.
Maar boven alle ellende is er in de Himmlerstrasse plaats voor vriendschap. Tussen Liesel en haar pleegvader. Tussen Liesel en haar buurjongen Rudy, die jarenlang blijft hunkeren naar één kus van haar, maar die pas krijgt als het te laat is. En de vriendschap tussen Liesel en een bange joodse jongen in de kelder.

De Boekendief is prachtig, imponerend, ontroerend en ondanks zijn 558 bladzijden een boek om achter elkaar uit te lezen. Liesel verdwijnt nooit meer uit je hoofd. Een schitterende roman voor wie van lezen houdt, voor lezers vanaf vijftien jaar en voor heel veel ouder.

Bestellen