Voortgezet onderwijs 15+

Gevonden!

3stervertaling: Ineke de Groot
De Boekerij, oktober 2012

Zodra Daniel bij haar op school verschijnt, voelt Lucy zich tot hem aangetrokken. Ze begrijpt niet waarom, want hij is niet erg toeschietelijk. Pas op de laatste feestavond op school spreekt hij haar aan. Daniel noemt haar Sophia, zegt dat hij haar al vele levens kent en dat hij altijd van haar gehouden heeft. Lucy vindt het griezelig en gaat er in paniek vandoor.
Daniel heeft een uitzonderlijk goed geheugen. Hij herinnert zich al zijn eerdere levens. In een van zijn eerste levens in 541 stak hij tijdens een oorlog in Afrika een hutje in brand waardoor een meisje omkwam. Daniel voelde zich in al zijn latere levens schuldig over haar dood. In veel levens kwam hij deze Sophia opnieuw tegen. Zo was ze later de vrouw van zijn agressieve broer Joaquim, maar ze was ook Constance die hem verpleegde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nu is ze Lucy, een studente die geplaagd wordt door visioenen en vreemde dromen. Lucy’s ziel is al eeuwen verbonden met die van Daniel, maar ook met die van Joaquim die hen geen geluk gunt. In geen enkel leven zijn Daniel en Lucy man en vrouw geweest. Lukt het in dit leven wel om elkaar terug te vinden?

Gevonden! is uiterst intrigerend. Het perspectief wisselt. Daniel is een ‘oude ziel’ die zich al zijn levens herinnert en over zijn belangrijkste levens vertelt. Nog veel interessanter is Lucy. Ze lijkt een onopvallende scholiere, oppassend, braaf en stiekem verliefd op haar klasgenoot. Juist door die heimelijke fascinatie gaat ze voor de lezer leven. Ze is in eerste instantie bang voor het idee van reïncarnatie, ze gelooft het niet, ze gelooft ook niet in de waarzegster waar ze voor de grap met vriendinnen heen gaat. Toch komt langzaam het besef op gang dat Daniel gelijk heeft en dat ze al vele malen eerder geleefd heeft.
Het boek heeft een open eind. Dat is een beetje jammer, maar anderzijds weet je dat dit leven van Lucy en van Daniel er een van de vele is en dat ze elkaar mogelijk in een volgend leven weer zullen ontmoeten. Je gunt het ze van harte.

En dan heeft het boek helaas een totaal verkeerde omslagfoto. Welke idioot verzint het nou om een twee paar voeten in roze en blauwe gympen af te beelden? Ten eerste slaat het nergens op en ten tweede lijkt Gevonden! hierdoor een mierzoet meisjesboek. Fout! Het is namelijk een prachtig, fascinerend en mooi geconstrueerd verhaal over onvoorwaardelijke liefde en over reïncarnatie, geschikt voor lezers (m/v) vanaf vijftien jaar.

Bestellen