Voortgezet onderwijs 15+

Kelderkind

3sterillustraties: Carll Cneut
De Eenhoorn, april 2012
Winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2013

Duitsland, begin 19e eeuw. Manfred Ostheim is geboren met een hazenlip. Hij wordt beschimpt, gepest, uitgelachen, maar bij zijn moeder vindt hij veiligheid en warmte. Wanneer zij hertrouwt, verandert zijn leven in een hel. Zodra hij oud genoeg is, verlaat Manfred het huis om het leger in te gaan. Nadat hij gevochten heeft tegen de Fransen, krijgt hij een betrekking aan het Badense hof.
Manfred is allang een man als er in 1828 in Neurenberg een vreemde jongen opduikt. Hij moet ongeveer zestien jaar zijn, kan amper praten, maar schrijft wel zijn eigen naam: Kaspar Hauser. Niemand weet waar de jongen vandaan komt, maar deskundigen menen dat Kaspar zijn leven tot nu toe in een kelder heeft doorgebracht.
De levens van Manfred en Kaspar hebben met elkaar te maken. Niemand mag weten wie de jongen in werkelijkheid is en Manfred moet ervoor zorgen dat de identiteit van Kaspar geheim blijft. Maar Kaspar heeft leren schrijven en houdt nu een dagboek bij. Dat is gevaarlijk. Levensgevaarlijk.

De mysterieuze jongen Kaspar Hauser heeft echt geleefd. In 1833 werd hij neergestoken in de Schlossgarten van Ansbach. Hij overleed drie dagen later. Tijdens zijn leven werd er al gespeculeerd over een mogelijke adellijke afkomst van de jongen. Op dit gegeven heeft Kristien Dieltiens haar verhaal gebaseerd.
Manfred is fictief, maar zijn verhaal is minstens zo interessant. Hij is een eenzame figuur die hunkert naar liefde, maar wordt achtervolgd door het noodlot. Manfred blikt terug op zijn jeugd, op zijn leven. Heel langzaam ontrolt zich de tragiek, over hoe zijn eigen leven en dat van Kaspar met elkaar verstrengeld zijn geraakt.

Resultaat is een prachtig vuistdik boek over de levens van twee intrigerende figuren in het Duitsland van zo’n 200 jaar geleden. Het historische decor is schitterend. Manfreds en Kaspars verhaal wisselen elkaar af; als in een misdaadroman leest de lezer gretig verder omdat je absoluut wilt weten wat er aan de hand is en hoe het verder gaat. Eén ding is jammer: je zal nooit weten hoe het nu écht zit met Kaspar. Hij blijft een mysterie, al kun je dit Dieltiens natuurlijk niet aanrekenen. Kelderkind is een verrukkelijk historisch boek, geschikt voor lezers vanaf vijftien jaar.

Bestellen