Voortgezet onderwijs

Paradiso now

3sterUitgeverij Holland, maart 2016

Aan het begin van de zomervakantie gaat Elif er vandoor. Ze is uitgehuwelijkt aan Ibrahim in Turkije, maar ze vindt zichzelf veel te jong om getrouwd op een flatje in Istanbul te wonen. Op de scooter van haar broer Savas rijdt ze naar haar vriendin Najima, om deze zomer met de familie van haar vriendin mee naar Marokko te gaan.
Akwasi is het vriendje van Najima. Hij vluchtte als kind uit Afrika. Akwasi is boos op Najima omdat ze geen seks met hem wilde. Deze zomer heeft hij een baantje in de kwekerij van Tessa’s vader. Tessa valt als een blok voor die mooie jongen, maar voor contact is weinig tijd omdat ze voor haar kleine broertje moet zorgen.
Stanley is vanuit Suriname naar Nederland gekomen voor een dansopleiding. Hij ziet een mooie scooter staan, met de sleutels er nog in, en besluit de scooter een avondje te lenen. Willem ziet de scooter van zijn vriend Savas bij een dancefeest staan. Hij weet zeker dan Savas’ zus Elif hier dus moet zijn. Willem is verliefd op Elif.
En dan gaat er die zomernacht iets helemaal verkeerd.

Een stuk of zeven jongeren die elkaar kennen, of juist helemaal niet kennen, en wiens levens met elkaar verstrikt raken. Om beurten vertellen ze een stukje van het verhaal. Elif laat de sleuteltjes in de peperdure scooter zitten. Willem is zo ongeveer bevriend met Savas en ziet Elif toevallig die bewuste ochtend net rijden. En dan is daar de naïeve Tessa, die gewoon denkt dat ze een lieve vriend gevonden heeft in Akwasi, terwijl hij haar alleen maar versiert en zin heeft in seks.
Het kan allemaal, maar het is wat toevallig. En zo is het met het hele verhaal. Akwasi is achttien en dan is het theoretisch mogelijk dat hij een rijbewijs heeft. In de praktijk zullen niet veel ama’s op zijn leeftijd al kunnen rijden en is het helemaal vreemd dat Tessa’s vader een vakantiehulpje ’s nachts naar de veiling laat rijden, nota bene met een vierjarig jongetje op de achterbank. En zo zijn er nog wat van die struikelblokjes.

Paradise now leest prettig. Het hele boek voel je de dreiging aankomen: er gaat iets verschrikkelijks en onherroepelijks gebeuren. En dat gebeurt ook, maar tja, het is nogal gekunsteld en niet erg logisch. Paradise now is een boek voor niet al te kritische lezers, die gewoon een toegankelijk en spannend verhaal willen. Dertien jaar en ouder.

Share