Voortgezet onderwijs

Eilanddagen

3sterLeopold, mei 2016

Omdat zijn moeder met haar nieuwe vriend op vakantie wil, wordt Jakob deze zomer bij zijn Griekse vader gestald. Op een Grieks eilandje, waar hij verder niemand kent. Maar wat aanvankelijk een saaie vakantie vol oude stripboeken leek, verandert in een idyllische zomer als hij Michális ontmoet: een jongen van zijn eigen leeftijd die onmiddellijk zijn vriend is, alsof ze elkaar al jaren kennen. Miech heeft al sinds vorig jaar een vriendinnetje: Puck. Ze is Nederlands en ze komt binnenkort weer terug naar het eiland. Jakob vreest vanaf dat moment het vijfde wiel aan de wagen te zijn, maar niets is minder waar. Ze zijn gewoon met z’n drieën, in een paradijs van zon en zee. En als ze een ster zien vallen, wenst Miech dat het altijd zo blijft: zij met elkaar. Maar toch verandert er wat. Puck en Michális horen bij elkaar, maar Jakob wordt ook verliefd. Op Puck. En hoewel Puck denkt dat ze ook bij twéé jongens kan horen, komt er toch ruzie.

Drie twaalfjarigen, geen kind meer maar ook nog geen echte puber, sluiten vriendschap. Een bijzondere vriendschap, waarin Jakob zich zelden teveel voelt, maar waarin zo nu en dan toch wat jaloezie sluimert. Het is balanceren op de grens tussen verliefdheid en vriendschap, een grens die, zolang je hem niet overschrijdt, zorgt voor een zomer die zo mooi is dat het bijna niet waar lijkt. Maar natuurlijk blijft het niet zo. En dan is er het verdriet, de boosheid, de jaloezie en alle andere emoties die een idylle kunnen verwoesten.
In Eilanddagen broeit het. Niet alleen door de Griekse zon, maar ook door wat er te gebeuren staat. Eerste echte verliefdheid, eerste keer zoenen, voor de eerste keer je echt geen raad weten met jezelf.

Eilanddagen is geschreven in de jij-vorm, een perspectief dat soms wat kunstmatig aanvoelt. Het kán wel; dat bewees Gideon Samson deels al eerder in het briljante Zwarte zwaan (2012), maar op den duur proef je de beperkingen van deze vorm. Ook het wat onbeholpen Nederlands van Michális en van Jakobs vader Yiannis stoort een beetje.
Het neemt niet weg dat Eilanddagen opnieuw een mooi boek van Samson is, over drie jongeren die ‘vooral verliefd op ons’ zijn, zoals Puck het omschrijft. Een mooi zomerboek voor twaalf jaar en ouder.

Share