Voortgezet onderwijs

2C

3sterVan Goor, juni 2016

Klas 2C gaat op werkweek naar de Ardennen. Niet iedereen heeft daar evenveel zin in. Wanneer de touringcar nog maar net is vertrokken, krijgen verschillende leerlingen een berichtje binnen op hun telefoon. Er is een bom aan boord en als iemand de bus in- of uitgaat, zal die ontploffen. De bus wordt naar een bedrijventerrein gestuurd, waar inderdaad een bom afgaat, buiten de bus.
Het is een raadsel waarom de bus met 2C gegijzeld wordt. Het moet iemand zijn die bekend is met de klas; hij of zij heeft alle telefoonnummers en weet dat de klas met deze bus vandaag naar de Ardennen gaat. Is de bommenlegger misschien zelf in de bus? Valentijn is de slimste jongen van de klas, én het pispaaltje. Hij probeert te beredeneren wie de onbekende bommenlegger kan zijn. Maar heel wat mensen blijken motieven te hebben om deze schoolreis niet door te laten gaan.

Een nieuwe thriller van Mirjam Mous, eentje waarin je de vermoedelijke dader op klassieke wijze kunt wegstrepen: die is het niet, die is het niet, die ligt er te dik bovenop en is het dus ook niet en die duikt te vroeg op in het verhaal en zal het daarom ook niet zijn.
Het perspectief wisselt tussen verschillende leerlingen en incidenteel de leraren, daarnaast zijn er zo nu en dan hoofdstukken in flash-back. De tijd is bij elk hoofdstuk duidelijk aangegeven: ‘heden’, ‘een half jaar geleden’, ’11 dagen eerder’. De perspectiefwisseling zorgt ervoor dat het boek afwisselend blijft om te lezen. Valentijn speelt een grote rol, net zoals pestkop Driss. Het is een beetje veel van het goede dat deze twee jongens op deze veelbewogen dag ook nog eens min of meer vriendschap sluiten. Nadeel van het wisselende perspectief is dat veel personages blijven steken in stereotype rollen: irritante nerd, zielig meisje, verwend meisje, Turks meisje, Marokkaanse jongen, jongen met racistische sympathieën, autoritaire leraar, joviale buschauffeur.

Toch is 2C een boek dat prettig leest. Als je niet graag leest, maar ‘moet’ lezen voor school, dan is 2C – ondanks de 300 bladzijden – een aanrader: het boek is spannend en onderhoudend en omdat je graag wil weten hoe het nu zit, lees je het ook makkelijk uit. Geschikt voor liefhebbers van makkelijk leesbare thrillers. Dertien jaar en ouder.