Voortgezet onderwijs

Vijftien

3sterLuitingh Sijthoff, juni 2016

Elena (15) zit niet lekker in haar vel. Haar vader is een paar jaar terug overleden en met de nieuwe vriend van haar moeder kan ze niet overweg. Dan krijgt ze op Facebook een vriendschapsverzoek van Tim. Ze weet niet wie hij is, maar hij zegt haar te kennen van een festival waar ze in de zomer was. Elena en Tim chatten veel en al snel wordt Elena verliefd op deze leuke jongen. Ze laat zich dan ook verleiden om met hem te chatten over seks.
Als ze op een avond afspreekt met Tim, blijkt dat die leuke jongen niet bestaat. Tim is Mark, een man van in de veertig, die haar chanteert met haar chats over seks en die ‘vrienden’ met haar wil zijn. Zo niet, dan kunnen er vreselijke dingen gebeuren. Om dat te illustreren vergiftigt Mark de hond van Elena en rijdt hij bijna haar zusje aan.
Elena is doodsbang en doet wat Mark van haar wil. Als ze op een avond weer met hem afspreekt, verdwijnt ze spoorloos.

Vijftien start met een proloog die op 3 mei gedateerd is: een Facebookoproep waarin wordt gevraagd of iemand weet waar Elena is. Daarna springt de tijd terug naar 25 februari, de dag waarop Elena haar eerste berichtje van Tim ontvangt. Je weet dus al dat er iets gruwelijks gaat gebeuren en dat zorgt voor een constante dreiging in het boek. In Vijftien wisselt het perspectief tussen verschillende personages, met hoofdrollen voor Elena en Tim/Mark. Bij Tim heb je al snel door dat hij kwade bedoelingen heeft, maar pas in de loop van het verhaal zie je hoe ver hij zijn dreigementen doorvoert. Elena zit in zijn tang. Doodeng. Nadat je Vijftien hebt gelezen, durf je amper meer iets op Facebook te zetten.

Vijftien is het derde boek van Marlies Slegers waarin de lezer wordt gewaarschuwd om voorzichtig om te gaan met de social media. Het boek is bovendien een soort thriller; er is twee jaar geleden nog een meisje verdwenen en van haar is nooit meer iets vernomen. Door die wetenschap is de lezer extra op zijn hoede, maar Elena uiteraard niet.
Afgezien van de nadrukkelijke boodschap – ben voorzichtig met wat je op internet uitvoert! – is het boek behoorlijk spannend. Van zo’n griezel als Mark krijg je slapeloze nachten. Vijftien is een aanrader voor liefhebbers van boeken van Mel Wallis de Vries en Caja Cazemier. Geschikt voor dertien jaar en ouder.

Share