Voortgezet onderwijs

Stukjes hemelblauw

3stervertaald door Nan Lenders
Meis & Maas, oktober 2016

Londen, halverwege de jaren ’80. Met Ira en haar broertje Zac is al heel wat afgesleept; van pleeggezin naar crisisopvang en weer naar een volgend pleeggezin, tot ze in het aangenaam rommelige Huize Skilly worden geplaatst. Wie hun moeder is, weten Ira en Zac niet. Het enige wat ze van haar bezitten, is een vage foto van een vrouw met een zwarte hond. Hoewel ze het in Huize Skilly redelijk naar hun zin hebben, moeten Ira en Zac ook daar telkens afscheid nemen van de kinderen die komen en gaan.
Op een dag komt er een uitnodiging: in de zomervakantie mogen de kinderen een week logeren bij Martha. Zij is een gepensioneerde schooljuf die in Wellsbury woont, in een huis dat Appleton heet, met een grote tuin. Hoewel ze zich niet aan Martha durven hechten, hebben ze er een geweldige week. Eenmaal terug in Londen blijkt dat Martha hen niet laat vallen, maar juist graag wil dat Zac en Ira vaker op bezoek komen. In de kerstvakantie mogen ze terug en in de paasvakantie weer. Maar dan gebeurt er in die paasvakantie iets verschrikkelijks, iets zo ergs dat Ira denkt dat Martha hen nooit meer wil zien.

Twee kinderen zonder wortels. Ira en Zac leren al vroeg dat ze bij niemand mogen blijven, alleen bij elkaar. Ira zorgt voor haar jongere broertje alsof hij haar zoontje is en cijfert zichzelf bijna helemaal weg. Bij Martha vinden de kinderen vastigheid, maar ze durven niet van Martha te houden, hoewel Martha duidelijk wel om veel hen geeft. Zac vindt vooral steun bij Martha’s hondje Flits, terwijl Ira een vriendin fantaseert, omdat ‘de echte wereld niet leuk is’. Toch wordt Martha’s huis de veilige haven die je zulke beschadigde kinderen zo gunt. En natuurlijk gaat het dan ontzettend fout. En natuurlijk komt het allemaal uiteindelijk goed. Meer dan goed. Gelukkig.

Stukjes hemelblauw is een boek over liefde en over trouw. Liefde van een zusje voor haar broertje, maar ook van Martha voor die twee kinderen die haar zijn toevertrouwd. En de trouw van een jongetje aan de moeder die hij nooit gekend heeft. Het is een mooi, subtiel verhaal, waarin je ook tussen de regels moet lezen. Een boek met een feel-good einde dat misschien wel wat erg wensvervullend is, maar dat wel past. Je gunt het Isa en Zac zo dat ook zij een plekje op de wereld vinden waar ze geen afscheid hoeven nemen.
Stukjes hemelblauw is een hoopgevend boek voor dromerige lezers vanaf dertien jaar.

Share