Voortgezet onderwijs

Optimisme is dodelijk

3stervertaling: Lydia Meeder, Barbara Zuurbier
Lemniscaat, februari 2017

Petula is altijd alert op gevaar. Zo alert dat ze eigenlijk geen leven heeft en via een schoolpsycholoog naar ‘Knutselen voor Krankzinnigen’ is gestuurd; een klasje waar kneuzen als zijzelf een soort creatieve therapie volgen. Waarom Petula altijd op haar hoede is, is snel duidelijk: haar kleine zusje is gestikt in een knoop die Petula niet goed vastgenaaid had. Ook al zegt iedereen dat het niet haar schuld was, toch is Petula ervan overtuigd dat zijzelf verantwoordelijk is voor de dood van haar zusje.
Op een dag komt Jacob bij het kneuzenklasje. In de ogen van Petula is hij een Bionische Man: een reus met een ideaal uiterlijk en met een bionische arm. Hij verzint een project waarbij hij iedereen uit het klasje weet uit te dagen om af te rekenen met de spoken uit het verleden.
Langzaamaan gaat het beter met Petuna; zelfs als ze zoent met Jacob staat ze nog amper stil bij het aantal bacillen dat ze dan binnen krijgt. Dan blijkt dat Jacob gelogen heeft over zijn eigen geheim. Kan Petuna iemand als hem nog wel vertrouwen?

Optimisme is dodelijk. Natuurlijk, want een pessimist is zich bewust van het gevaar dat hij of zij de hele dag loopt en leeft daarom langer. Er kunnen vreselijke dingen gebeuren wanneer je even niet oplet. Petuna weet er alles van. Omtrent de dood van haar zusje kampt ze met een levensgroot schuldgevoel, maar waarom ze niet meer omgaat met haar voormalig beste vriendin blijft lang een raadsel. En ook het verleden van Jacob is in nevelen gehuld, al vertelt hij spectaculaire verhalen over hoe hij aan zijn bionische arm is gekomen.
Al met al is Optimisme is dodelijk, ondanks het zware thema, een behoorlijk humoristisch boek. De problemen van de andere kneuzen uit het knutselklasje zijn ook niet misselijk, maar wel grappig om over te lezen.

Het boek is oorspronkelijk Canadees en blijkbaar hebben Canadezen een tik van de Amerikaanse molen meegekregen dat boeken een Heel Erg Happy Einde moeten hebben. Dat is jammer, want het maakt Optimisme is dodelijk een tikje klef. Verder is het een prettig leesbaar problemenboek voor veertien jaar en ouder.

Share