tangramkat 200Welk boek dit jaar bekroond zou worden met het Gouden Penseel, daarover waren we het in juli 2016 al eens. Toen verscheen namelijk Tangramkat van Martijn van der Linden en Maranke Rinck. En kijk: boekverkopers bezitten zo nu en dan voorspellende gaven, want Martijn won de vorige week inderdaad Goud voor de meer dan schitterende illustraties van het kind dat speelt met een tangrampuzzel.

Maar welk boek op 3 oktober een Gouden Griffel gaat krijgen, dat is iets minder makkelijk te voorspellen. Er zijn zeven kanshebbers:

banier kbw 2017Griezelen, gruwelijk eng. Het thema van de komende Kinderboekenweek liegt er niet om: het wordt bibberen om monsters, weerwolven, spoken en griezelbussen. Boeken waar veel kinderen gretig naar grijpen, maar die de kleine hazenhartjes onder hen niet open durven slaan.

Gelukkig zitten er bij de kerntitels van het CPNB (de boeken veel scholen mee werken) ook titels die op hun manier beslist ‘lekker eng’ zijn, maar niet zo dat je ’s avonds amper durft te gaan slapen. We pikken vier krenten uit de griezelpap:

jip en janneke boek 190Jip en Janneke zijn jarig! Het allereerste verhaaltje over de beroemdste buurkinderen van Nederland verscheen op 13 september 1952 in Het Parool. Ze worden dus 65 jaar; een bijna-pensioengerechtigde leeftijd. De dikke omnibus met al hun avonturen is een van de meest gevraagde boeken in de Arnhemse Kinderboekwinkel; het boek wordt zelfs zo vaak als kraamcadeau gegeven dat jonge ouders soms meerdere exemplaren bij ons terugbrengen met de vraag of ze mogen ruilen, ‘want we kregen er vier!’

Natuurlijk: aan een aantal verhaaltjes zie je dat ze verouderd zijn. Dan hebben we het niet eens over de kolenboer, of over zoiets wonderbaarlijks als een borstelmannetje dat met paard en wagen langs de deuren gaat.

2016Het zijn de laatste dagen van december. Tussen het inpakken van kerstcadeaus en het opruimen van de winkel door, steken we de koppen bij elkaar. Wat viel ons allemaal op in 2016? Wat waren de mooiste boeken, waren we het eens met de bekroningen en wat gebeurde er allemaal in de Nijmeegse en Arnhemse Kinderboekwinkels?
Zonder de intentie volledig te zijn, kijken we nog een keer terug op een veelbewogen jaar:

2016 is uitgeroepen tot Het Jaar van het Boek. Heel Nederland mag stemmen over welk boek het Belangrijkste Boek Ooit is. Goed, De Bijbel eindigt op de eerste plaats, maar Kruistocht in spijkerbroek finisht toch mooi op nummer 4. Ook een Top-tiennotering is er voor Alleen op de Wereld van Hector Malot. Dit boek verschijnt in november in een prachtige heruitgave, met beeldschone illustraties van Charlotte Dematons. Binnen drie weken is de volledige eerste druk uitverkocht.

pippi langkous met glazen bol 200 gespiegeldTien boeken zijn dit jaar bekroond met een Zilveren Griffel. Een van die Griffels verandert op de vooravond van de Kinderboekenweek in Goud, maar om welk boek dat gaat, is een goed bewaard geheim. Een glazen bol hebben we nog steeds niet in het assortiment; we kunnen alleen maar raden naar welk boek met Goud bekroond wordt. En dat doen we dan ook graag.

Zo hoopt Monica dat het prentenboek Kom uit die kraan van Tjibbe Veldkamp gaat winnen. ‘Omdat ik het origineel, toegankelijk en voor een heel grote doelgroep leuk vind. Vooral dat laatste, daar ga ik voor. Lekker voorlezen, platen bekijken, verrassende ontknoping,’ zegt ze. ‘Een kleine kans dat Kom uit die kraan inderdaad goud wordt, maar het zou zo leuk zijn. Het is echt mijn favoriet.’