Blog

Het belangrijkste boek

logo jaar van het boek blauw wit 200Het is je vast niet ontgaan: 2016 is het Jaar van het Boek. Een jaar boordevol campagnes om mensen er zo veel mogelijk op te wijzen hoe heerlijk lezen is en hoe belangrijk boeken zijn. En natuurlijk is er ook een verkiezing: die van het Belangrijkste Boek. Welk boek speelde een grote rol in je leven, welk boek zette je wereldbeeld op zijn kop, welk boek heeft je het meeste geraakt?

Op de website belangrijksteboek.nl vind je een lijst met titels waar mensen zoal op stemden. Leuk om doorheen te scrollen en je vervolgens te verbazen over het relatief geringe aantal kinderboeken op de lijst. Tuurlijk, ze staan er wel op, genoeg lezers met dierbare herinneringen aan Koning van Katoren of Pluk van de Petteflet. Maar waarom geven niet meer mensen toe dat de boeken die ze in hun jeugd lazen – of voorgelezen kregen – de basis legden voor hun volwassen lezersleven? Immers: wie als kind geen boeken ziet, zal als volwassene niet snel alsnog een lezer worden.

Logisch dus dat Jip en Janneke wel genoemd wordt. Je eerste prentenboekje is in de vergetelheid weggezakt, maar je herinnert je ongetwijfeld hoe er op de rand van je bed werd voorgelezen over de buurkindertjes die op de piano klauterden, terwijl dat ‘volstrekt niet’ mocht van moeder. Je bed was warm en vooruit, nog één verhaaltje en dan lekker slapen.
Of Het sleutelkruid! Zou de wonderdokter nog op tijd komen om Koning Mansolein te genezen? Oh, de draak Breng, die gevangen werd door de heks en drie zilveren ringen om zijn halzen kreeg, zodat hij niet kon ontsnappen. Wat wás het spannend! Met een zaklantaarn onder de dekens gelezen, want je kon onmogelijk gaan slapen voor je wist dat het Rijk van Mansolein zou blijven bestaan.
Dikke tranen bij De gebroeders Leeuwenhart, want Jonathan Leeuw ging dood en zijn broertje Kruimel bleef achter. ‘Waarom lees je het dan, als je er zo verdrietig van wordt?’ vroeg je vader wrevelig, maar hij was dan ook nog nooit naar Nangijala gereisd en jij al minstens dertig keer.
Er zijn nog veel meer voorbeelden denkbaar. Prachtige klassiekers, die de tand des tijds moeiteloos doorstaan en die van generaties kinderen gretige lezers maakten en maken.

belangrijkste boek 125Geen kwaad woord over De uitvreter, Publieke werken of Kroniek van een aangekondigde dood, boeken die terecht op de lijst terecht gekomen zijn. Maar alles begint bij de boeken uit je jeugd, bij de verhalen die een indruk achterlieten en die je hele leven met je meereizen.
Tiuri, Harry, Akkie en Krabat.
Viegeltje, Karlsson, Dolf en Daantje.
Toemai, Pjotr, Krik en mevrouw Helderder.
Zij zorgden ervoor dat jij ging lezen. En daarom zijn hun boeken de Belangrijkste Boeken. Voor altijd.

Lidewij

Share

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen