Blog

De Zevensprong is nog springlevend

zevensprong 250Kon de Schat met Woorden spreken -
Tracht, o Kind en kinds-kinds-kind’ren
deze Rijmsels te verstaan

Bij deze woorden gaan niet alleen elfjarige kinderen heel dromerig kijken. Iedereen die De Zevensprong van Tonke Dragt gelezen heeft, herkent onmiddellijk de eerste strofe van het Verzegelde Geschrift. De eerste druk van dit nog altijd populaire boek verscheen in 1967; De Zevensprong is dus al bijna vijftig jaar oud!

Voor wie het niet weet: het verhaal gaat over meester Frans van der Steg. Op een avond ontvangt hij een geheimzinnige brief, waarin hij door Gr…Gr... wordt uitgenodigd naar Het Trappenhuis te komen. En zo raakt meester Frans verstrikt in het Complot van De Zevensprong: zeven samenzweerders die als doel hebben Geert-Jan Grisenstijn te helpen met het vinden van een schat, zodat de jongen niet meer door zijn grimmige oom Gradus gevangen wordt gehouden in het Trappenhuis.

In de jaren ’80 is De Zevensprong verfilmd tot tv-serie: een reeks van dertien afleveringen die nu weliswaar wat gedateerd aandoet, maar die (zeker voor volwassen fans!) nog steeds de aantrekkingskracht van dertig jaar geleden heeft. Een groot deel van de serie werd opgenomen in de bossen rondom Ruurlo in de Achterhoek.
Vandaar dat je in datzelfde Ruurlo nu een fietstocht kunt maken langs belangrijke locaties uit het De Zevensprong. Het Trappenhuis zoals Tonke Dragt het beschrijft, is natuurlijk alleen in je eigen hoofd te vinden. Het moet een wonderlijk bouwwerk zijn, dat zijn naam dankt aan het grote aantal traptreden dat het bezit. ‘De brandladders niet meegerekend,’ voegt in het boek de magiër meneer Thomtidom eraan toe. Geen twee kamers zijn op hetzelfde niveau. Dat zal in Kasteel Ruurlo vermoedelijk weer wel het geval zijn, maar als filmlocatie voldeed het kasteel opperbest. In de tuin staat een kanon. Het kanon waarmee Roberto zeven saluutschoten loste om de komst van Frans de Rode aan te kondigen?

Verderop in de Ruurlose bossen vind je een steen met een rijm erin gebeiteld. Het zou in de drempel van de achterdeur van het Trappenhuis hebben gezeten, nu ligt het aan de voet van een beuk.
Het absolute hoogtepunt van de fietsroute ligt ten noorden van het dorp op een bosweg: de enige echte Wegwijzer die op de Zevensprong stond. Inclusief de arm die wijst naar het ‘Tr..pp….hu..s’ en de arm die bloedrood geschilderd is. Hier betreed je heilige grond, ook al zijn er in werkelijkheid geen zeven, maar vijf wegen.

wegwijzer zevensprong 250

Meester Frans, Geert-Jan, Roberto en Jan Toereloer. Iwan, tante Willemijn, Mejuffer Rosmarijn en Jan Thomtidom. Je ziet ze zo voor je, in de bossen rondom Ruurlo.

Wat een leuk dagje uit rondom een boek! Je zou bijna het belangrijkste vergeten. Je kunt De Zevensprong natuurlijk ook gewoon lezen.

Lidewij

 

Meer informatie over de fietsroute vind je op de-zevensprong.net.

Het boek De Zevensprong is natuurlijk te koop in de Kinderboekwinkel.

Share

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen