Blog

Welk boek wint Goud?

pippi langkous met glazen bol 200 gespiegeldTien boeken zijn dit jaar bekroond met een Zilveren Griffel. Een van die Griffels verandert op de vooravond van de Kinderboekenweek in Goud, maar om welk boek dat gaat, is een goed bewaard geheim. Een glazen bol hebben we nog steeds niet in het assortiment; we kunnen alleen maar raden naar welk boek met Goud bekroond wordt. En dat doen we dan ook graag.

Zo hoopt Monica dat het prentenboek Kom uit die kraan van Tjibbe Veldkamp gaat winnen. ‘Omdat ik het origineel, toegankelijk en voor een heel grote doelgroep leuk vind. Vooral dat laatste, daar ga ik voor. Lekker voorlezen, platen bekijken, verrassende ontknoping,’ zegt ze. ‘Een kleine kans dat Kom uit die kraan inderdaad goud wordt, maar het zou zo leuk zijn. Het is echt mijn favoriet.’

Carole gokt op Mooi boek van Joke van Leeuwen. ‘Een speels boek over letters, woorden en taal, zoals alleen Joke van Leeuwen het bedenkt.’ Carole heeft meer favorieten: net als Monica zou ze het leuk vinden als Kom uit die kraan bekroond wordt. Ook Rond vierkant, vierkant rond van Ted van Lieshout en Gips van Anna Woltz zou ze een Gouden Griffel gunnen. ‘Boeken die van uitstekende kwaliteit zijn én die door kinderen graag gelezen worden,’ verklaart ze.

Lidewij kan niet kiezen welk boek Goud mag krijgen. ‘Rond vierkant vierkant rond tovert met taal en beelden. Het plezier spat er vanaf, poëzie is niet moeilijk of zwaar. Je kunt er ook zelf mee aan de slag, dat toont dit prachtige bladerboek wel aan.’ Haar andere favoriet is Een aap op de wc van Joukje Akveld, over de dierentuin in Rotterdam tijdens de oorlog. ‘Wat een mooi verzorgd boek! En wat bof je toch, als je zo’n mooi boek cadeau krijgt.’

Marijke hoopt ook op een dierenboek: Stem op de okapi van Edward van de Vendel. ‘Een geweldig boek voor heel veel kinderen,’ stelt zij. Eerder dit jaar kreeg ‘de okapi’ al de Woutertje Pieterse Prijs. Net als Een aap op de wc is Stem op de okapi beeldschoon geïllustreerd door Martijn van der Linden. Hij krijgt voor zijn tekeningen terecht een Vlag & Wimpel van de Penseeljury.

logos griffels en penselenIlse kiest Gips. ‘Ik vind dat Anna Woltz een prettige schrijfstijl heeft en ik vind het knap hoe zij ervoor zorgt dat je het boek in één keer uit wil lezen, zonder dat het specifiek heel spannend of lollig is. Gewoon mooi geschreven!’ Het wordt ook eens tijd dat Anna Woltz een grote prijs wint. Haar boeken worden steeds beter en kinderen lezen ze graag.

Kortom: de meningen zijn verdeeld. We wachten in spanning af. Op dinsdag 4 oktober, rond een uur of acht ’s avonds, dat weten we het. Nog even geduld.

Lidewij


update 4 oktober: De Gouden griffel is voor Gips van Anna Woltz!

Share

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen