Blog

Het boekenjaar 2016

2016Het zijn de laatste dagen van december. Tussen het inpakken van kerstcadeaus en het opruimen van de winkel door, steken we de koppen bij elkaar. Wat viel ons allemaal op in 2016? Wat waren de mooiste boeken, waren we het eens met de bekroningen en wat gebeurde er allemaal in de Nijmeegse en Arnhemse Kinderboekwinkels?
Zonder de intentie volledig te zijn, kijken we nog een keer terug op een veelbewogen jaar:

2016 is uitgeroepen tot Het Jaar van het Boek. Heel Nederland mag stemmen over welk boek het Belangrijkste Boek Ooit is. Goed, De Bijbel eindigt op de eerste plaats, maar Kruistocht in spijkerbroek finisht toch mooi op nummer 4. Ook een Top-tiennotering is er voor Alleen op de Wereld van Hector Malot. Dit boek verschijnt in november in een prachtige heruitgave, met beeldschone illustraties van Charlotte Dematons. Binnen drie weken is de volledige eerste druk uitverkocht.

oorlogswinter gmmeb 2002016 is ook het jaar van Geef Mij Maar Een Boek. Voortaan verschijnt er elk jaar een bekend jeugdboek, dat iedereen gelezen moet hebben, eenmalig voor een piepklein prijsje! Oorlogswinter van Jan Terlouw bijt het spits af. Wekenlang verkopen we de Oorlogswinters met stapels tegelijk. Na ruim 6000 exemplaren moeten we tenslotte ook tegen de laatste liefhebbers zeggen: ‘nee, sorry, het boek is nu echt op.’

GVRTwee iconen van het kinderboek zouden in 2016 honderd jaar worden: Fiep Westendorp en Roald Dahl.
De film De GVR is een vertederend kassucces in de bioscoop en zorgt voor nieuwe aandacht voor het boek. Zo veel aandacht dat het Kinderpanel in De Wereld Draait Door deze klassieker (uit 1982!) tot onze verbazing uitroept tot leukste kinderboek van 2016.

Dit brengt ons bij de prijzen van 2016. De Kinderjury kiest eindelijk eens niet voor een Muis, maar voor De Gorgels van Jochem Myjer. We vermoeden dat bijna ieder kind dit boek inmiddels in zijn of haar bezit heeft, want we hebben er metershoge stapels van verkocht. Joebelabambam!
tangramkat 150De Gouden Griffel gaat tot ieders vreugde naar Gips van Anna Woltz, en Edward van de Vendel en Martijn van der Linden krijgen – hoera - de Woutertje Pieterse Prijs voor Stem op de okapi. Wat ons betreft is 2016 sowieso het jaar van Martijn. En 2017 gaat dat ook worden, want dan krijgt hij – ook volgens ons - namelijk het Gouden Penseel voor Tangramkat. Dit boek is het mooiste prentenboek van 2016! In Nijmegen is er een tentoonstelling met originele tekeningen uit Tangramkat en heel wat kinderen (en hun ouders!) puzzelen met zeven tangramstukken de kat en de andere dieren na.

hp 8 200Beloofde J.K. Rowling niet dat ze nooit meer een boek over Harry Potter zou schrijven? Goed, Harry Potter en het vervloekte kind is nadrukkelijk géén roman maar een toneelscript. Dat levert wel wat teleurgestelde klantjes op, maar ook heel veel gretige lezers die in juli de Engelstalige of in november de Nederlandse versie kopen. Voor het eerst in negen jaar verandert De Arnhemse Kinderboekwinkel weer een nachtje in Boekhandel Klieder & Vlek.

En dan zijn er nog andere boeken die opvallen. Een bescheiden lijstje met hoogtepunten:
* Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda; een schitterend geïllustreerd sprookjesachtig verhaal over een cynische veldkok en een twaalfjarige soldaat.
* Eilanddagen van Gideon Samson; over vriendschap, verliefdheid en de heel dunne grens die daar soms tussen is.
* De Wonderlingen van Brian Selznick; een prachtig vormgegeven ode aan de fantasie.
* Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas; een boek over kinderen in Westerbork tijdens de oorlog, dat op iedere boekenplank thuishoort.
* En tenslotte Een Mann van Rindert Kromhout; over de zoon van Thomas Mann, een roman om op een voetstuk te plaatsen. We genieten nog even na.

bart en carole 2016 200Maar het absolute hoogtepunt voor ons allemaal is het feit dat Carole en Bart eindelijk goede opvolgers vinden, zodat zij met pensioen kunnen. Na een oproep op Facebook en een bereik van 103.297 mensen, komen er stapels enthousiaste reacties binnen. Uiteindelijk worden Ilse Bloemen en Ingeborg Simonetti de nieuwe eigenaars van respectievelijk ‘Arnhem’ en ‘Nijmegen’.

We wensen je een fijn 2017 met heel veel mooie boeken toe. We zien je graag terug in een van onze winkels.

Lidewij

Share

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen