Kinderboeken UIT agenda

Geen zin om te lezen? Hier vind je tentoonstellingen, films of theater met kinderboeken als uitgangspunt. Heb je een tip voor onze UIT agenda? Stuur dan even een mailtje.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Bioscoop

  • Superjuffie (bekijk de trailer op YouTube)
  • Fantastic beasts - The crimes of Grindelwald (bekijk de trailer op You Tube)
  • Becoming Astrid (bekijk de trailer op You Tube)
  • vanaf 31 januari 2019: Vals (bekijk de trailer op You Tube)

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Tentoonstellingen

t/m 6 januari 2019: Thé Tjong-Khing

2005 taartRuim 50 jaar weet Thé Tjong-Khing het grote publiek te betoveren. Met zijn werk won hij alle belangrijke tekenprijzen, waaronder drie Gouden Penselen, de Deutsche Jugendliteratuurpreis en de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag kun je nu genieten van verschillende hoogtepunten uit zijn oeuvre.

t/m 6 januari 2019: Buurman & Buurman

buurman 125A je to! Wie kent ze niet, die twee (on-)handige klussers? In het Museum van de 20e eeuw in Hoorn kun je naar de tentoonstelling “A JE TO!” over ruim 40 jaar Buurman & Buurman. Een interactieve expositie voor jong en ouder. Met materiaal van het wassenbeeldenmuseum Grévin in Praag. Word er zelf timmerman, metselaar of klusjesman!

t/m 10 februari: Licht in het donker

Je kent vast wel boeken waaraan Marit Törnqvist heeft (mee-)gewerkt: Jij bent de liefste (van Hans en Monique Hagen), verschillende boeken van Astrid Lindgren en haar eigen Het gelukkige eiland zijn maar een paar voorbeelden. Marit is al dertig jaar schrijfster en illustratrice. Dit jubileum wordt gevierd met de tentoonstelling Licht in het donker in Het Oude Raadhuis in Zwijndrecht.

fabeldieren 150t/m 10 februari 2019: Penselen in het Rijksmuseum

Dit jaar won Ludwig Volbeda het Gouden Penseel voor zijn tekeningen in Fabeldieren (met tekst van Floortje Zwigtman). De originele illustraties kun je bekijken in de Teekenschool van het Rijksmuseum in Amsterdam. De Teekenschool is elke dag tussen 10.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken.

t/m 3 maart 2019: Quentin Blake

boekenmannetjeQuentin Blake is bekend als illustrator van de boeken van Roald Dahl, maar hij tekende nog veel meer (onder andere de plaatjes op onze bladwijzers, wist je dat?).
In Museum Meermanno in Den Haag is een grote overzichtstentoonstelling waarop de bezoeker een beeld krijgt van het complete oeuvre van deze wereldberoemde illustrator.

 t/m 31 maart: Hans de Beer

kleine ijsbeerIn het Anton Pieckmuseum in Hattem kun je de tentoonstelling De kleine ijsbeer en andere helden van Hans de Beer bekijken, met originele tekeningen van Hans de Beer. Je kent natuurlijk Lars de kleine IJsbeer, maar vast ook wel Bodo de kleine orang-oetang of Teckel Teun. Er zijn tekeningen te zien uit een tiental prentenboeken.

t/m voorjaar 2019: Fiep Fiep Hoera! - de natuur van Fiep Westendorp

fiep 100 125100 jaar Fiep Westendorp. Dat viert Kasteel Groeneveld in Baarn met een tentoonstelling van het werk waar Fiep Westendorp de natuur laat spreken.
Met natuurlijk avonturen en spellen op zolder: vis met de vissertjes, ga afvalscheiden met Floddertje en kampeer met Pim en Pom. Maar ook: originelen en giclées van bekend en minder bekend werk, geïllustreerd met voorwerpen waar Fiep Westendorp zich door liet inspireren.


Voor onbepaalde tijd: Ik ben Kikker

kikkerRuim 25 jaar na zijn eerste avontuur is Kikker nog altijd geliefd bij jong en oud. De tentoonstelling Ik ben Kikker  nodigt 0 tot 6-jarigen uit in de huid van Kikker te kruipen en op ontdekking te gaan. De avonturen van Kikker en zijn vriendjes worden vertaald naar 3D zodat bezoekertjes zich in de wereld van Max Velthuijs wanen.
Deze semi-permanente tentoonstelling is te bekijken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Voor onbepaalde tijd: ABC met de dieren mee

kleine ezelVan Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Deze vrolijke tentoonstelling voor kinderen van drie tot en met zes jaar is te bezoeken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

voor onbepaalde tijd: Het Muizenhuis

Wil je het echte Muizenhuis van Karina Schaapman zien? Het drie meter hoge Muizenhuis kun je bekijken in de openbare bibliotheek in Amsterdam. (vlakbij het Centraal Station). Meer informatie op de website van de Openbare bibliotheek Amsterdam.

Wist je dat je bij Kasteel Groeneveld in Baarn een echt Muizenpad kunt bewandelen? De muisjes Sam en Julia laten er zien waarom je goed voor de natuur moet zorgen. Na afloop krijg je een Muizencertificaat.

permanent: Fiep Westendorp

jip en jannekeFiep Westendorp (je weet wel: ze tekende Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Pim & Pom en nog veel meer!) werd geboren in Zaltbommel. In het stadskasteel van Zaltbommel is nu een vaste expositie over haar leven en werk. Je mag je er ook tekenen, puzzelen, luisteren en je kunt je er zelfs verkleden als Jip of Janneke. Meer informatie op de website van het Stadskasteel.

permanent: Kinderboekenmuseum

In Den Haag is een echt Kinderboekenmuseum. In de tentoonstelling Papiria kun jij de inktvraat verslaan. Uiteraard krijg je hulp van bekenden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. Verder zijn er leuke wisseltentoonstellingen. Het museum ligt op vijf minuten lopen van het station Den Haag CS. Meer informatie op de website van het Kinderboekenmuseum.

permanent: Kameleondorp Terherne

Hielke, Sietse, boerenknecht Gerben, de smederij van Klinkhamer; wie dit niets zegt, kan maar beter thuisblijven. In het Friese dorp Terherne kun je varen met een praam en avonturen beleven op het avontureneiland. En misschien zie je de echte Kameleon ook nog varen! Meer informatie op de website van Kameleondorp Terherne.

permanent: nijntje museum

NijntjeSchildertTegenover het Centraal Museum in Utrecht staat het nijntje museum. Het vernieuwde museum opende in februari 2016.De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna pro deo maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis. Natuurlijk vind je Nijntje, het beroemste konijntje van Nederland er ook. Meer informatie op de website van het Centraal Museum

'Meester Jaap' of 'Dummie de Mummie' in Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn er verschillende leuke speurroutes voor kinderen. Zo kun je samen met Meester Jaap  van Jacques Vriens de geheimen van de Romeinen ontdekken. En in een museum als dit kan een Dummie de Mummie-speurtocht natuurlijk niet ontbreken. Je leest meer op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

kinderroute De Zevensprong in Ruurlo

zevensprong wegwijzer 150Geen tentoonstelling, wel een aanrader: rondom Ruurlo is een bewegwijzerde fietsroute uitgezet, waarbij je onderweg opdrachten kunt uitvoeren rondom het boek De Zevensprong van Tonke Dragt. De route is geschikt voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Zeer geachte jongeling... durf jij het aan?
Meer informatie vind je op de website van de Zevensprong

Dik Trom Verhalenroute

dik trom 150In de gemeente Zeevang (ten zuiden van Hoorn) is een wandelroute van ongeveer 5 kilometer uitgezet die je voert langs plaatsen die zo uit de boeken van Dik Trom kunnen komen. Het is er nog allemaal: zijn school, het snoepwinkeltje, de zeedijk, het voetpad van boer Vrolijk, de molen. Trek je klompen maar aan en ga mee op pad!
Meer informatie vind je op Routeyou.

Fietsroute rondom Oorlogswinter

Schrijver Jan Terlouw was twaalf jaar tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Hij gebruikte zijn herinneringen voor zijn boek Oorlogswinter. Deze fietsroute van 34 kilometer brengt je regelrecht terug naar De Vlank, de pont over de IJssel en veel andere plaatsen uit het verhaal. de route start in Zwolle.  Meer informatie vind je op Routeyou.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Theater

4 januari 2019: De familie van Nielie breekt de tent af (6+)

kwatta voorstellingDe Familie van Nielie, een splinternieuw gezin, woont sinds kort met elkaar onder een dak. Samen met een hond, een varkentje, oma en een filosoof in de kast.
De Familie van Nielie is een coproductie van Theatergroep Kwatta met Oorkaan, bomvol liedjes, live muziek en poppen. Te zien in Stadstheater Arnhem.

26 januari 2019: Hamlet, de familievøørstelling (8+)

De familievøørstelling Hamlet is een stuk vol plezier, clownerie, pophits, degengevechten, bedrog, fysieke stunts en prachtige decors. Een feestelijke voorstelling voor het hele gezin door het voormalige Ro Theater, onder de nieuwe naam: Theater Rotterdam. Te zien in het Stadstheater Arnhem.

1 mei 2019: Aladdin (6+)

Om de prinses te redden en de tovenaar te verslaan, moet Aladdin bewijzen dat hij het in zich heeft om een echte prins te worden! In deze compleet nieuwe familiemusical, naar de wereldberoemde sprookjes van Duizend-en-een-nacht, sleept Theater Terra iedereen vanaf zes jaar mee naar deze magische wereld. Te zien in het Stadstheater Arnhem.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater