Kinderboeken UIT agenda

Geen zin om te lezen? Hier vind je tentoonstellingen, films of theater met kinderboeken als uitgangspunt. Heb je een tip voor onze UIT agenda? Stuur dan even een mailtje.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Bioscoop

  • Kapsalon Romy (vanaf 2 oktober in de bioscoop) (bekijk de trailer op You Tube)
  • De club van de lelijke kinderen (vanaf 9 oktober in de bioscoop) (bekijk de trailer op You Tube)

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Tentoonstellingen

jongensdagen 200Vanaf 15 september: 'Jongensdagen' in het Theo Thijssen Museum

In het Theo Thijssen Museum in Amsterdam is een kleine tentoonstelling over het enige kinderboek dat Thijssen ooit schreef: Jongensdagen (1909). Het boek gaf een uniek kijkje in het alledaagse kinderleven in de Jordaan van de jaren 1890. Jan Sluijters, die later een beroemd kunstschilder zou worden, verzorgde de illustraties.

Tot en met 16 februari 2020: Penselen in het Rijksmuseum

Voor de twaalfde keer zijn de best geïllustreerde kinderboeken van het jaar te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. De illustraties van de acht boeken die zijn bekroond met de Zilveren Penseel worden getoond in De Teekenschool.

Voor onbepaalde tijd: Ik ben Kikker

kikkerRuim 25 jaar na zijn eerste avontuur is Kikker nog altijd geliefd bij jong en oud. De tentoonstelling Ik ben Kikker  nodigt 0 tot 6-jarigen uit in de huid van Kikker te kruipen en op ontdekking te gaan. De avonturen van Kikker en zijn vriendjes worden vertaald naar 3D zodat bezoekertjes zich in de wereld van Max Velthuijs wanen.
Deze semi-permanente tentoonstelling is te bekijken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Voor onbepaalde tijd: ABC met de dieren mee

kleine ezelVan Nijntje en Elmer tot Keepvogel: in ABC met de dieren mee ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Deze vrolijke tentoonstelling voor kinderen van drie tot en met zes jaar is te bezoeken in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

voor onbepaalde tijd: Het Muizenhuis

Wil je het echte Muizenhuis van Karina Schaapman zien? Het drie meter hoge Muizenhuis kun je bekijken in de openbare bibliotheek in Amsterdam. (vlakbij het Centraal Station). Meer informatie op de website van de Openbare bibliotheek Amsterdam.

Wist je dat je bij Kasteel Groeneveld in Baarn een echt Muizenpad kunt bewandelen? De muisjes Sam en Julia laten er zien waarom je goed voor de natuur moet zorgen. Na afloop krijg je een Muizencertificaat.

permanent: Fiep Westendorp

jip en jannekeFiep Westendorp (je weet wel: ze tekende Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Pim & Pom en nog veel meer!) werd geboren in Zaltbommel. In het stadskasteel van Zaltbommel is nu een vaste expositie over haar leven en werk. Je mag je er ook tekenen, puzzelen, luisteren en je kunt je er zelfs verkleden als Jip of Janneke. Meer informatie op de website van het Stadskasteel.

permanent: Kinderboekenmuseum

In Den Haag is een echt Kinderboekenmuseum. In de tentoonstelling Papiria kun jij de inktvraat verslaan. Uiteraard krijg je hulp van bekenden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. Verder zijn er leuke wisseltentoonstellingen. Het museum ligt op vijf minuten lopen van het station Den Haag CS. Meer informatie op de website van het Kinderboekenmuseum.

permanent: Kameleondorp Terherne

Hielke, Sietse, boerenknecht Gerben, de smederij van Klinkhamer; wie dit niets zegt, kan maar beter thuisblijven. In het Friese dorp Terherne kun je varen met een praam en avonturen beleven op het avontureneiland. En misschien zie je de echte Kameleon ook nog varen! Meer informatie op de website van Kameleondorp Terherne.

permanent: nijntje museum

NijntjeSchildertTegenover het Centraal Museum in Utrecht staat het nijntje museum. Het vernieuwde museum opende in februari 2016.De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna pro deo maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis. Natuurlijk vind je Nijntje, het beroemste konijntje van Nederland er ook. Meer informatie op de website van het Centraal Museum

'Meester Jaap' of 'Dummie de Mummie' in Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn er verschillende leuke speurroutes voor kinderen. Zo kun je samen met Meester Jaap  van Jacques Vriens de geheimen van de Romeinen ontdekken. En in een museum als dit kan een Dummie de Mummie-speurtocht natuurlijk niet ontbreken. Je leest meer op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

kinderroute De Zevensprong in Ruurlo

zevensprong wegwijzer 150Geen tentoonstelling, wel een aanrader: rondom Ruurlo is een bewegwijzerde fietsroute uitgezet, waarbij je onderweg opdrachten kunt uitvoeren rondom het boek De Zevensprong van Tonke Dragt. De route is geschikt voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Zeer geachte jongeling... durf jij het aan?
Meer informatie vind je op de website van de Zevensprong

Dik Trom Verhalenroute

dik trom 150In de gemeente Zeevang (ten zuiden van Hoorn) is een wandelroute van ongeveer 5 kilometer uitgezet die je voert langs plaatsen die zo uit de boeken van Dik Trom kunnen komen. Het is er nog allemaal: zijn school, het snoepwinkeltje, de zeedijk, het voetpad van boer Vrolijk, de molen. Trek je klompen maar aan en ga mee op pad!
Meer informatie vind je op Routeyou.

Fietsroute rondom Oorlogswinter

Schrijver Jan Terlouw was twaalf jaar tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Hij gebruikte zijn herinneringen voor zijn boek Oorlogswinter. Deze fietsroute van 34 kilometer brengt je regelrecht terug naar De Vlank, de pont over de IJssel en veel andere plaatsen uit het verhaal. de route start in Zwolle.  Meer informatie vind je op Routeyou.

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater

Theater

13 oktober 2019: Doornroosje

Er was eens... een lief prinsesje. Je kent vast het sprookje van Doornroosje wel. Zij sliep 100 jaar, maar jij valt zeker niet in slaap bij deze magische musical boordevol aanstekelijke liedjes, betoverende meerstemmigheid, vrolijke dansjes en hilarische humor!
Te zien in het Stadstheater in Arnhem. (4+)

16 oktober 2019: Cinderella

Cinderella? Ja, je kent haar vast wel, maar dan onder de naam Assepoester.
Verplaats de piano! Pak de glazen muiltjes!
Deze dansvoorstelling met live muziek wordt gespeeld en gedanst door De Stilte, in samenwerking met Pianoduo Mephisto, in het Stadstheater in Arnhem. (5+)

7 december 2019: De gebroeders Leeuwenhart

Wie kent ze niet, de broers Kruimel en Jonathan Leeuwenhart?
Een fantasiewereld vol avonturen, kampvuren en heldendaden: HNTjong speelt een voorstelling naar het klassieke boek van Astrid Lindgren.
Te zien in het Stadstheater in Arnhem. (8+)

12 januari 2020: Meneertje Meer

Meneertje wil ook. Meneertje wil meer. Meneertje wil alles, elke keer weer.
Marlyn Coetsier en Mark Haayema spelen een beeldende en vrolijke voorstelling over alles willen hebben en meer dan dat. Totdat blijkt dat teveel echt bestaat.
Te zien in het Stadstheater in Arnhem (3+)

1 maart 2020: Kanonnenvoer

Kanonnenvoer is een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap. Zó ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen.
Het Laagland speelt deze muzikale theatervoorstelling, gebaseerd op het bekroonde jeugdboek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf.
Te zien in het Stadstheater in Arnhem. (8+)

14 en 15 maart 2020: Repelsteeltje en de blinde prinses

Repelsteeltje en de blinde prinses is een voorstelling vol grappige verwikkelingen, snedige dialogen, gloedvolle liedjes en magische toverkunsten.
Theater Rotterdam keert terug naar een wereld die we uit sprookjes maar ook uit de echte wereld kennen. Want zeg nou zelf: wie had er niet ooit een mannetje op bezoek willen hebben dat al zijn of haar problemen kon oplossen?
Te zien in het Stadstheater in Arnhem. (8+)

29 maart 2020: De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

De Waanzinnige Boomhut is in Nederland een van de meest verkochte kinderboeken. Dit seizoen zet Meneer Monster samen met het Australische CDP Theatre Producers zijn tanden in dit totaal losgeslagen verhaal. Ze hebben deze bestseller omgetoverd tot een waanzinnige theatervoorstelling vol krankzinnige humor en magische theatertovenarij.
Te zien in het Stadstheater in Arnhem. (5+)

17 mei 2020: Robin Hood

Helemaal alleen gelaten, voor de deur van een klooster, vindt een grote bruine beer Robin Hood. Ze voedt hem liefdevol op in een groene wereld zonder grenzen, macht en hiërarchie. Dan komt Robin Hood in de mensenwereld terecht, waar prins Jan de belastingen verhoogt, zodat hij lekker van een met geitenmelk gevuld zwembad kan genieten. Dat is niet eerlijk!
Thearer Gnaffel speelt deze muzikale voorstelling in het Stadstheater in Arnhem. (4+)

Bioscoop | Tentoonstellingen | Theater