Basisschool bovenbouw

Baron 1898

3stervan Holkema & Warendorf, september 2015

Brabant, 1893. De 13-jarige Jochem werkt in de slechtlopende herberg van zijn vader. Op een dag arriveert er een vreemdeling. Deze meneer Gustave vertelt over zijn reizen, iets waar Jochem stiekem ook over droomt. De volgende dag brengt Jochem de vreemdeling een eindje weg, de Zompige Heide over. Er doen vreemde verhalen de ronde over de Heide: je moet er uit de buurt blijven van de Witte Wieven. Bijgeloof, meent Gustave. Ondanks alle waarschuwingen gaat hij de grot onder de mythische Heksenbult in en neemt een losgebikte klomp goud mee naar buiten.
Vier jaar later keert Gustave terug als Baron Hooghmoet. Hij heeft met zijn goud de Zompige Heide opgekocht en bouwt er een goudmijn. Veel mensen in het dorp vinden dat je de Heide en de Witte Wieven met rust moet laten, maar ze laten zich paaien door de Baron met zijn geld. Er gebeuren vreemde dingen bij de mijn: gangen storten in, de lift valt zomaar naar beneden, er kruipen spinnen rond en sommige mijnwerkers komen raaskallend over Witte Wieven terug naar boven. Wat heeft de hebzuchtige baron allemaal op zijn geweten?

Baron 1898 is geschreven rondom een nieuwe Efteling-attractie. Alles waarbij De Efteling een vinger in de pap heeft, ziet er verzorgd uit, en dat is bij dit boek ook het geval. Het is een mooie, gebonden uitgave en er staan mysterieuze afbeeldingen in, die een wat spookachtige sfeer oproepen. Aanvankelijk lijkt het verhaal realistisch, maar door die wazige Witte Wieven – die in veel legendes rondom heidegebieden opduiken – krijg je toch het idee dat er meer aan de hand is met dat stiekem meegenomen klompje goud. Het blijft aangenaam vaag, wat er rondom die mijn, de Baron 1898, voor griezeligs speelt.
Daarnaast gaat Baron 1898 ook over dromen, over je eigen weg vinden en over vriendschap. Doet Jochem wat zijn vader van hem wil (trouwen met een meisje uit het dorp en de herberg overnemen) of volgt hij zijn hart en kiest hij voor zijn vriendin Doortje en het avontuur?

Echte historische details bevat Baron 1898 amper, maar de sfeer van zo’n straatarm Brabants dorp versus een rijke nieuwkomer is mooi neergezet. Een prettig leesbaar verhaal dat mede dankzij de link met de Efteling veel gelezen zal worden. Geschikt voor tien jaar en ouder.