Basisschool bovenbouw

Ik ken jou ergens van

3sterHolland, oktober 2015

Sannie voelt zich in haar nieuwe klas niet zo op haar gemak. De andere meisjes doen meisjesachtige dingen als giechelen en touwtje springen, maar Sannie voetbalde altijd liever met de jongens. En dan is daar Carl: een jongen die ook nieuw is en die zegt haar ergens van te kennen. Van een camping in Frankrijk om precies te zijn.
Sannie wil helemaal niet terugdenken aan die vakantie in Souspierre. Ze had net gedaan of ze een jongen was, Sam, zodat ze mee kon voetballen met Neil en zijn stoere vrienden. Dat hoeft Carl niet te weten. En bovendien is er die zomer iets gebeurd. Iets waar Sannie zich ontzettend voor schaamt. Weet Carl wat haar geheim is? Ze moet wel ontkennen dat zij Sam was en in Souspierre kampeerde. Want stel je voor dat Carl haar geheim doorvertelt…

Leuk, zo’n stoer, jongensachtig meisje in de hoofdrol, al laat Sannie inmiddels haar haren groeien, draagt ze in het zwembad een bikini en probeert ze wat meer aansluiting bij de meisjes te vinden. Waarom ze dat doet, wordt pas helemaal aan het einde van het boek duidelijk. Tot die tijd zit de lezer zich af te vragen waarom Carl nou toch niet mag weten dat Sannie weldegelijk hetzelfde kind is als Sam; de stoere voetballer die in de problemen komt als hij gaat zwemmen met de jongens, omdat er helemaal niks in zijn zwembroek zit.
Het geheim van Sannie houdt de spanning goed vast. Vaak denk je – wanneer de clou tenslotte onthuld wordt – ‘is dat nou alles?’, maar het geheim dat Sannie met zich meedraagt, is inderdaad iets wat een behoorlijke impact kan hebben op een kind van tien of elf jaar en het is dan ook terecht dat Sannie zich behoorlijk schaamt.

Ik ken jou ergens van is een prettig leesbaar boek. Omdat je dolgraag wil weten wat er nou precies in Souspierre gebeurd is, blijf je doorlezen. Sannie vertelt haar verhaal vanaf het moment dat het nieuwe schooljaar begint, maar blikt telkens even terug op die zomervakantie. Waarom Carl zich nou zo vastbijt in Sannie/Sam, dat is niet helemaal duidelijk.
Ik ken jou ergens van is een toegankelijk boek met een zomers tintje, voor tien jaar en ouder.