Basisschool bovenbouw

De laatste wilde dieren

3stervertaling: Aimée Warmerdam
Luitingh Sijthoff, oktober 2015

Kester (12) zit al zes jaar opgesloten in het Spectrum College voor Bijzondere Kinderen; een soort internaat waar het leven geen pretje is. Een kakkerlak in de eetzaal is zijn enige vriend. Dat is merkwaardig, want bijna alle dieren in het land zijn uitgeroeid. Ze kregen ‘het rode oog’; een akelige besmettelijke ziekte die van dier op dier oversloeg.
Sinds hij bij zijn ouders is weggehaald, kan Kester niet meer met mensen praten, maar wél met dieren. En zo komt het dat hij gehoor geeft aan de hulproep van de kakkerlak en weet te ontsnappen uit het Spectrum College. Kester moet hulp halen voor de laatste dieren die nog over zijn, voordat ook zij bezwijken aan het rode oog. Kesters vader was dierenarts, maar het is voor Kester heel gevaarlijk om terug te gaan naar de stad waar hij vandaan komt. Toch gaat hij op weg, samen met de kakkerlak, een wijs edelhert, een wolfje, een dansende dwergmuis en het meisje Polly. Onderweg worden ze tegengewerkt door Kapitein Skuldiss, die alle dieren definitief wil doden. Komt Kester nog op tijd?

Het is een vreemde situatie waarin Kester aan het begin van het boek verkeert. Waarom zit hij opgesloten in dat Spectrum College voor Bijzondere Kinderen? Wat is de rol van zijn ouders? Waar zijn alle dieren gebleven? En waarom wil dat dictatoriale regime zo graag alle dieren uitroeien?
Het duurt lang voor op de meeste van deze vragen een antwoord komt. Intussen is Kester allang aan zijn angstige reis begonnen. Dankzij de dieren wordt deze reis een heerlijk leesbaar avontuur. Met uitzondering van Kester zijn de mensen in dit boek nogal nietszeggend – die Skuldiss lijkt op een melig stripfiguur – maar de dieren zijn geweldig. Het wolfje is aandoenlijk in zijn pogingen om stoer en sterk te zijn, het hert is wijs en trouw, het dwergmuisje grappig en zelfs de dominante kakkerlak wordt op den duur sympathiek. Intussen moet Kester alle zeilen bijzetten om het vertrouwen van de andere dieren niet te beschamen. Want wat is nu de rol van zijn vader? Werkt die voor de akelige regering?

De laatste wilde dieren is het eerste deel van een trilogie. Dat is waarschijnlijk jammer, want na 330 bladzijden is het avontuur wel afgerond. Dit eerste boek was leuk, maar of een tweede en derde deel nog iets toevoegen, is maar de vraag. De laatste wilde dieren is lekker lezen voor liefhebbers van een spannend dierenavontuur. Geschikt voor tien jaar en ouder.