Basisschool bovenbouw

Vertrouw me maar

3sterKluitman, februari 2016

Kaats ouders hebben het druk, dus Kaat is ’s avonds vaak alleen thuis. Uit verveling surft ze veel op internet. Zo ontdekt ze MyFriendz.nl, een soort Facebook voor jongeren, waar je je eigen profiel kunt aanmaken, waar je foto’s op kunt zetten en waarop je met anderen kunt chatten. Ze ontmoet DJ15, een leuke jongen, die haar vaak complimentjes maakt. Zijn zus Chloë is model en zij kan Kaat wel helpen om ook model te worden. Dan moet Kaat wel even zonder kleren poseren voor de webcam.
Achteraf heeft Kaat daar een nogal ongemakkelijk gevoel over, maar er is veel dat haar afleidt. Zo is er op school ook die leuke jongen Michael uit Australië, en gaan ze ook nog met de hele klas op kamp. Maar die DJ laat haar niet los. Zeker niet nadat ze hem ontmoet heeft en blijkt dat Chloë helemaal niet bestaat.

Kaat is twaalf jaar en naïef en daarom is het heel geloofwaardig dat ze DJ en Chloë zo vertrouwt dat ze inderdaad haar shirt en broekje uittrekt en naakt voor de webcam poseert. Intussen heeft de lezer allang het gevoel dat er iets niet klopt met die DJ. Maar ja, het is zo spannend, een oudere jongen die interesse in jou heeft, dan doe je wel eens dingen waar je later spijt van krijgt. En zo is het uiteraard ook met Kaat. Dat internet blijkt stukken minder onschuldig dan je in je eigen kamertje zou denken.
Dat internet ook heel prettige kanten heeft, laat Michael zien. Hij mist zijn vrienden uit Australië verschrikkelijk, maar dankzij zo’n zelfde webcam kan hij ze wel zien en met hen skypen of chatten, zodat zijn heimwee wat minder wordt.

De waarschuwing voor dat je moet uitkijken met wat je op internet uitvoert, komt luid en duidelijk over. Internet wordt door Kaats meester vergeleken met een podium waar je op staat voor een publiek van 30.000 mensen. Die laat je toch niet je foto’s van jou in bikini zien?
Vertrouw me maar vertelt afwisselend de verhalen van Kaat en Michael, inclusief de gewone groep-8-gebeurtenissen, waardoor het verhaal niet één grote boodschap tegen sexting is geworden. Het ligt er allemaal wat dik bovenop, maar als hierdoor kinderen zich beter realiseren dat ze niet alles moeten delen op internet, dan heeft het boek zijn nut bewezen. Daarnaast is Vertrouw me maar vooral een makkelijk leesbaar meidenboek, met een hoop chatsessies en mailtjes en een snufje verliefdheid, geschikt voor elf jaar en ouder.