Basisschool bovenbouw

Blockbusters - Het geheim van Monet

3sterKluitman, februari 2016

Storm, Jimi, Lara en Juul vormen samen de Blockbusters: een geheime club die misdaden oplost. Wanneer Storm met zijn moeder mee moet naar een kunstveiling, vangt hij een gesprek op tussen twee mensen die afspraken maken over prijzen op de veiling. Zo gaat meneer Leemers bieden op een schilderij van Monet, maar bieden andere belangstellenden niet mee, om de prijs van het schilderij zo laag mogelijk te houden. Zoiets heet een kartel, en dat is hartstikke verboden. Werk voor de Blockbusters!
Een vrouw uit het kartel is vooral geïnteresseerd in de lijst van het schilderij. Monet zou een geheim hebben. In de lijst van het schilderij zit een aanwijzing over waar hij een kistje verstopt heeft. De Blockbusters zetten alles op alles om dat geheime kistje te vinden. Hun weg voert langs Parijs, waar Juul en de opa van Storm wonen en langs Giverny, waar Monet lange tijd woonde. Als de Blockbusters op tijd het kistje vinden, kunnen ze wellicht het kartel tegenhouden. Maar hun speurtocht is niet zonder gevaar, ondervindt Storm.

Na Het Picasso mysterie (Kluitman, 2015) gaat het tweede Blockbusterboek over een van de waterlelie-doeken van Monet. De moeder van Storm restaureert schilderijen en daarom is het logisch dat Storm en zijn vrienden met kunst in aanraking komen. Daarbij is het boffen dat er een opa in Parijs woont, want daar zijn natuurlijk beroemde kunstmusea.
Het verband tussen het kartel en een geheim kistje van Monet is nogal ver gezocht. Het staat allemaal wel in het verhaal vermeld, maar de lezer moet heel goed opletten hoe het nou precies zit en wat de aanwijzingen zijn waar het kistje verborgen moet zijn.
Pluspunt is dat het boek spannend is en dat de lezer tussen de bedrijven door nog heel wat opsteekt over het impressionisme en het leven van Monet. Daarbij is Storm in stilte hevig verliefd op Juul, maar durft het haar niet te vertellen. Het is te hopen dat hij in een eventueel derde boek zijn verlegenheid overwint.

Opnieuw een speurdersverhaal met een kunstzinnig tintje dus. Achterin Het geheim van Monet staat nog wat extra informatie over Monet en in welke musea je zijn schilderijen kunt bekijken. Het schilderij waar dit boek om draait, hangt in Grenoble.
Het geheim van Monet is een boek voor liefhebbers van spanning en van kunst, geschikt voor tien jaar en ouder.