Basisschool bovenbouw

Een aap op de wc

3sterillustraties: Martijn van der Linden
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, mei 2015
Zilveren Griffel 2016 van de Griffeljury en Vlag & Wimpel 2016 van de Penseeljury

Al in 1857 had Rotterdam zijn Diergaarde. Het begon als een vijver voor het station waarin eenden zwommen en met kippen en fazanten eromheen, maar al snel volgden roofvogels, een aap, rendieren, vossen, hyena’s, een ocelot en een bruine beer die Kees heette. Eind jaren ’30 van de twintigste eeuw was de Diergaarde zo groot geworden, dat hij moest verhuizen naar een gebied bij de Blijdorppolder. Maar vlak voor de verhuizing, brak de Tweede Wereldoorlog uit.
14 mei 1940 was een rampdag voor Rotterdam én voor de Diergaarde. De stad werd gebombardeerd en ook de Diergaarde veranderde letterlijk in een puinhoop. Veel dieren kwam om in de vlammen, andere dieren zoals leeuwen, tijgers en de beren moesten worden afgemaakt. Het zou te gevaarlijk zijn als deze dieren zouden ontsnappen in de chaos.
Toch is er nog verhuisd naar de nieuwe dierentuin. En er kwamen nieuwe dieren bij; ze verhuisden vanuit andere dierentuinen of ze werden gewoon geboren. Diergaarde Blijdorp doorstond de oorlog, ondanks de bombardementen en de hongerwinter.

Een heel bijzonder oorlogsboek, niet met mensen maar met dieren in de hoofdrol. Het boek start als een zeer lezenswaardige verzameling verhalen over het ontstaan van de Diergaarde Blijdorp, over de dieren die er woonden en vooral over hoe men met die dieren omging. Vanaf het moment dat de oorlog uitbreekt, maakt het boek echt indruk. Het dilemma van de directeur – het preventief laten afmaken van de roofdieren – laat het verdriet voelen over de omgekomen dieren. Ook andere dieren stierven, maar bijvoorbeeld de pantserkrokodillen overleefden de oorlog en werden meer dan 85 jaar oud.

Resultaat is een uitermate informatief boek met een originele invalshoek, over de oorlog. Een aap op de wc is bovendien prachtig geïllustreerd door Martijn van de Linden; de aap Marco kijkt je vanaf de gekleurde paginagrote illustraties zo vriendelijk aan dat je hem meteen over zijn kop zou willen aaien. Wat een mooi verzorgd boek! En wat bof je toch maar als je zo’n mooi boek cadeau krijgt. Een verrukkelijk bezit voor dierenliefhebbers vanaf tien jaar (en voor heel veel ouder).