Basisschool bovenbouw

Afkoelen

3sterLeopold, september 2016

Tomas is een jongen die eerst doet – en dan pas nadenkt. Bovendien is hij driftig en druk en daarom gaat er nogal eens iets fout. Zo pakt hij op een dag de portemonnee van zijn tante weg omdat hij boos op haar is. Niet omdat hij wil stelen. Wanneer iedereen in paniek is, heeft Tomas al spijt, maar kan hij niet meer terug. Daarom bedenkt hij een ingewikkeld plan om de portemonnee terug te brengen naar zijn tante. In Utrecht.
Eenmaal onderweg ontdekt Tomas dat hij heel wat moeilijkheden moet overwinnen. Hoe reis je met het openbaar vervoer, hoe werkt een OV-kaart, hoe zorg je ervoor dat je niets vergeet en hoe breng je een portemonnee terug zonder dat je tante merkt dat jij hem weggepakt hebt? Tomas verzint dat hij een andere jongen is, eentje die niets vergeet. Maar natuurlijk gaat alles anders dan hij gehoopt had. Heel anders. En gelukkig uiteindelijk ook veel beter.

Tomas is een kind zoals iedere juf wel kent: een woelwater, een impulsief mannetje, een jongen die dolgraag met andere kinderen wil omgaan, maar sociaal net te onhandig is. De term ADHD valt, maar het is niet zeker of hij dit etiketje op zijn voorhoofd heeft zitten. Er is geen hulpverlening aan te pas gekomen, waardoor Tomas een gewone, zij het wat lastige jongen blijft en geen probleemgeval is.
Selma Noort kruipt in het hoofd van Tomas, op zo’n manier dat je hem volkomen begrijpt. Logisch dat hij boos is op zijn moeder en zijn tante, logisch dat hij de portemonnee wegpakt, logisch dat hij zich zo schuldig voelt dat hij hem niet meer gewoon terug kan geven. Hij heeft al zo vaak op zijn kop gekregen, tenslotte.
In de dag die Tomas op pad is, leert hij en groeit hij. En hij accepteert zichzelf.

Hier en daar is Afkoelen wat toevallig, maar het boek is een boek dat in geen enkele schoolbibliotheek mag ontbreken. Er zijn niet veel boeken over kinderen als Tomas en als ze er al zijn, belandt de hoofdpersoon in de handen van de politie of van jeugdzorg. Met Tomas gaat het goedkomen. Ondanks zijn woelige natuur. ‘Iedereen leert op zijn eigen manier,’ constateert zijn tante Julia. Tomas leert door te doen. Daar is niks mis mee.
Afkoelen is een prettig leesbaar boek met een bevredigend einde, over een jongen waar je ondanks zijn lastige karakter erg op gesteld raakt. Geschikt voor tien jaar en ouder.