Basisschool bovenbouw

Expeditie Toi Moko

3sterVan Goor, januari 2017

De vader van Thom is een bekende archeoloog en antropoloog die documentaires maakt en artikelen schrijft voor National Geographic. Hij reist de hele wereld over en gaat in de komende kerstvakantie helemaal naar Nieuw-Zeeland om een toi moko van het Leids Museum voor Volkenkunde terug te brengen naar een museum in Wellington. Een toi moko is een eeuwenoud getatoeëerd Maori-hoofd.
Thom en zijn buurmeisje Lin boffen: omdat het vakantie is, mogen zij mee. Maar al in het vliegtuig komen  ze erachter dat er iemand dat de toi moko wil stelen. Bovendien is Thom ervan overtuigd dat hij een stem uit het hoofd kan horen praten.
Eenmaal in Nieuw-Zeeland logeren ze eerst een paar dagen bij een Maori-familie, die de vermoedelijke nazaten van de toi moko zijn. Thom en Lin leren veel over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en van de Maori. Als er opnieuw geprobeerd wordt het hoofd te stelen, wordt het spannend. Het blijkt dat er meerdere mensen achter de toi moko aanzitten, mensen die bruut geweld niet uit de weg gaan.

In 2005 is er inderdaad een toi moko van het Leids Museum voor Volkenkunde teruggebracht naar Nieuw-Zeeland. Dat zal in de praktijk niet zo onofficieel gebeurd zijn als in Expeditie Toi Moko, want een schedel die als handbagage onder je vliegtuigstoel ligt, is natuurlijk niet zo gangbaar. En dat zo’n museumstuk gewoon een paar dagen bij mensen thuis mag ‘logeren’, is ook wat lastig te geloven.
Er gebeurt meer in het boek waarbij de lezer even achter het oor krabt. De stem die Thom hoort, is in Nederland bijvoorbeeld wat spookachtig. Eenmaal in Nieuw-Zeeland past het weer wel goed bij de sfeer van het verhaal. Een toi moko bezit tenslotte mana, een soort mysterieuze kracht, volgens de Maori-overlevering. De ontknoping van het verhaal is weliswaar ontzettend spannend, maar tegelijk ook veel te wild-west. De kinderen blijven er verbazend koelbloedig onder.

Voor wie meer wil weten, is er een interessante bijlage vol informatie over Nieuw-Zeeland en de Maori. Expeditie Toi Moko is een spannend en informatief boek over een onbekende cultuur, voor liefhebbers van aardrijkskunde en geschiedenis, dat jammer genoeg ook wat uitleggerig en niet op alle punten even geloofwaardig is. Tien jaar en ouder.