Basisschool bovenbouw

Het teken van de Zwarte Dood, Sleedoorn - boek 2

3stervertaling: Maria Postema
Gottmer, decem ber 2016

Londen 1665. De stad gaat gebukt onder een grote pestepidemie. Maar apothekersleerling Christopher Rooy heeft nog iets anders aan zijn hoofd: zijn leermeester Benedict Sleedoorn is overleden en hijzelf mag het vak apotheker nog niet uitoefenen. Christopher zit in financiële nood, maar via een gecodeerde brief die zijn meester hem naliet, weet hij dat er in huis een geldschat aanwezig moet zijn.
Intussen duiken er in de stad twee merkwaardige mannen op. De ene heet Melchior; een profeet die voorspelt wie de pest krijgt en eraan zal bezwijken. De andere man is een onbekende apotheker. Hij heet Galenus en het lijkt erop dat hij een medicijn heeft tegen de pest. Met Tom als hulpje maakt deze Galenus in het geheim in apotheek Sleedoorn zijn medicijnen. Christopher is uiteraard bloednieuwsgierig wat de man doet, dus hij gaat op onderzoek uit. Dat onderzoek blijkt niet zonder gevaar. Bovendien heeft Melchior voorspeld dat iemand in Christophers nabije omgeving besmet zal worden met de pest. Wie?

De auteur sleurt de lezer het 17e eeuwse Londen binnen, inclusief de stank, de morsige steegjes, de verwaarloosde kinderen die op straat leven, de honger én de builenpest. Christopher is een scherpzinnige, sympathieke jongen, soms zelfs zo scherpzinnig dat je hem niet meer gelooft. Kritische geesten zouden constateren dat hij iets te vaak hulp krijgt van het toeval. Zijn vriend Tom is een goeiige tegenhanger, met z’n tweeën vormen ze een onweerstaanbaar duo. Samen met hen speurt de lezer naar alle raadselen rondom de apotheek van Sleedoorn. Wie (heel) goed oplet, ontcijfert de codes, doorziet wie er te vertrouwen is en wie niet, legt verbanden en ontdekt waar Christopher en Tom tenslotte ook achter komen. Het verhaal verloopt in een razend tempo; het is een ouderwets lekker avontuur, de smaak van verrukkelijk lezen spat van de bladzijden.

Deze razendspannende historische thriller is het vervolg op De sleutel van Sleedoorn; een boek waarin held Christopher ook diverse codes wist te kraken om achter een geheim te komen. Het is het handigst om gewoon met deel 1 te beginnen; dan begrijp je meer van de achtergronden van Christopher en Tom. Beide boeken kun je niet wegleggen als je er eenmaal in bent begonnen. Heerlijk lezen voor avonturiers van elf jaar en ouder.