Basisschool bovenbouw

Siem Subliem en het ei van Jannes

3sterillustraties: Katrien Holland
Van Goor, november 2016

De vader en moeder van Siem zijn de eigenaars van de parfumfabriek Hemelse Neuzen. Later, als Siem groot is, zal hij de fabriek erven en wordt hij directeur van dit fantastische familiebedrijf. Maar jammer genoeg kan Siem lang niet zo goed ruiken als zijn ouders en is hij totaal niet geïnteresseerd in parfum. Al van kleins af aan gaat hij dolgraag naar de buren, de familie Pierewaai. De buren hebben een struisvogelfarm en Siem is stapelgek op struisvogels. Op zijn negende verjaardag krijgt hij zelfs een eigen struisvogeltje cadeau en beloven opa en oma Pierewaai hem dat hij later struisvogeldirecteur mag worden.
De vader en moeder van Siem vinden dit verschrikkelijk. Siem moet hun fabriek voortzetten!
Zij besluiten ervoor te zorgen dat de struisvogelfarm weg moet. Het is voor Siems eigen bestwil. Ze schakelen mevrouw Witjes van de gemeente in. De struisvogelfarm zorgt voor stankoverlast! Maar Siem gaat ervoor zorgen dat de struisvogels mogen blijven.

Precies zoals je van een boek van Tosca Menten verwacht, is Siem Subliem en het ei van Jannes ontzettend grappig. Siems ouders lijken keurige mensen, maar ze zijn uiteraard verschrikkelijk achterbaks. Die arme Siem heeft niks in de gaten; hij denkt dat zijn ouders het beste met hem en vooral met de struisvogelfarm voor hebben en hij verzint het ene na het andere plan om ervoor te zorgen dat de struisvogels (en vooral hun poep) niet meer stinken. Plannen die doorgaans gedoemd zijn te mislukken, maar je voelt vanaf de eerste bladzijde aankomen dat alles aan het einde meer dan goed komt.

Kortom: Siem Subliem en het ei van Jannes is lekker lezen. Niks nieuws of vernieuwends, gewoon een toegankelijk, geestig rechttoe-rechtaan boek, vol humor en vaart geschreven en met heel veel struisvogelillustraties van Katrien Holland. Voor de liefhebbers is er goed nieuws: er komt al snel een vervolg aan.
Siem Subliem is een boek voor een brede doelgroep, dat zijn weg naar de lezers makkelijk zal vinden. Geschikt voor negen jaar en ouder.