Basisschool bovenbouw

De Griezelbus 1

3sterillustraties: Caren Limpens
Leopold, 44e druk, 2017
voor het eerst verschenen in 1991

CPNB- kerntitel Kinderboekenweek 2017

Het is Kinderboekenweek. De klas van meester Maurice gaat een schoolreisje maken: een ritje met een bus, waarin de bekende schrijver P. Onnoval ook meereist. Hij zal onderweg verhalen vertellen die hij zelf geschreven heeft. De bus die voorrijdt, is geen gewone bus. Het is De Griezelbus. De chauffeur  draagt een masker met een doodshoofd en de verhalen die P. Onnoval voorleest, zijn stuk voor stuk ontzettend griezelig. Bijna alle kinderen zitten te bibberen. Michiel gelooft er allemaal niks van; die schrijver neemt hen in de maling!
Maar als de verhalen uit zijn, zijn ze nog niet terug op school. Buiten is het volle maan. En de schrijver heeft ineens iets dringends te doen, zegt hij. Want bij volle maan…

Dit deel van De Griezelbus verscheen voor het eerst in 1991. Inmiddels is een tweede generatie kinderen aan het rillen van spanning bij de griezelverhalen van P. Onnoval. Het boek is een raamvertelling: tien griezelverhalen zijn 'verpakt’ in het centrale verhaal van de klas die op schoolreisje gaat in die rare bus. Het hele boek voel je de dreiging aankomen dat er aan het einde iets heel engs gaat gebeuren. Er zijn veel kleine hints die je in eerste instantie amper opvallen (P. Onnoval sleept bijvoorbeeld met zijn been, zijn stem wordt schor, hij krabt zich vaak ergens), maar die in het laatste hoofdstuk op hun plaats vallen.

De tien afzonderlijke griezelverhalen worden verteld aan de hand van een voorwerp. Daardoor worden ze vrij concreet. Het zijn telkens korte verhalen van hooguit twaalf bladzijden. Dat zorgt ervoor dat ook minder gretige lezers De Griezelbus 1 goed kunnen volgen, want ieder verhaal heeft zijn eigen - korte - spanningsboog.

De Griezelbus is behoorlijk eng. Het is niet zo dat je na alle deeltjes Dolfje Weerwolfje zo kunt overstappen; dit boek is echt voor lezers die een paar jaar ouder zijn. Kinderen die door De Griezelbus gegrepen zijn, kunnen even vooruit; inclusief deel 0 zijn er acht boeken over deze enge bus verschenen.
Een toegankelijke, spannende serie voor dappere lezers van tien jaar en ouder.