Basisschool bovenbouw

T.rex Trix in Naturalis

4sterLeopold, september 2016
Bekroond met een Zilveren Griffel 2017

67 miljoen jaar geleden kroop er een Tyrannosaurus Rex uit een ei. Ze groeide op, wist te overleven en werd uiteindelijk ongeveer 34 jaar oud; heel oud voor een T.Rex. Uiteindelijk ging ze dood in een dal, aan de oever van een rivier. En daar bleef ze miljoenen en miljoenen jaren liggen. Tot in het jaar 2013.
Want op 27 mei 2013 vindt Blaine Lunstad in Montana (Verenigde Staten) een stukje van het bot van de kaak van deze dino. Niet lang daarna begint een heel team van onderzoekers aan een geweldige opgraving; die van de botten van Trix de Tyrrannosaurus Rex. Een joekel van een T.Rex van ongeveer 13 meter lang. Alleen haar kop was al anderhalve meter!

Naar wat Trix in haar 34-jarige leven zoal beleefde, kun je slechts gissen. Er is het een en ander af te lezen aan haar botten, aan haar tanden, aan vraatsporen en aan uitwerpselen, maar verder blijft het een soort puzzel die nooit helemaal afkomt. De auteur doet wel een poging het mogelijke leven van Trix te beschrijven. Ook verschillende andere dinosauriërs krijgen een beschrijving, inclusief een illustratie van hoe ze er vermoedelijk uitzagen.
Het tweede deel van het boek vertelt over de opgravingen in de nazomer van 2013. Hoe spannend het was om na de kop grote delen van de rest van het skelet te vinden. Wat er allemaal nodig is bij het doen van opgravingen. Stukjes uit het dagboek van paleontoloog Anne Schulp, van Naturalis in Leiden, die nauw betrokken was bij de opgravingen. Hoe je zo’n dino opgraaft. Wat de gevonden botten allemaal vertellen over het leven van Trix. En hoe Trix uiteindelijk naar Nederland werd vervoerd, en als een reusachtig bouwpakket werd gereconstrueerd tot het skelet van een dinosaurus dat 67 miljoen jaar na haar dood werd tentoongesteld.

T.rex Trix in Naturalis is daarmee een heerlijk informatief en leerzaam boek geworden voor paleontologen-in-de-dop en andere dino-liefhebbers. Heel veel weetjes, prachtige (en griezelig realistische) tekeningen, veel fotomateriaal, heldere uitleg, speels en afwisselend vormgegeven; het zorgt samen voor een boek waarin het urenlang heerlijk grasduinen is en waarbij heel wat kinderen zullen besluiten dat ze later óók paleontoloog willen worden.
T.rex Trix in Naturalis is een verrukkelijk boek voor nieuwsgierige lezers van 9 jaar en ouder.