Basisschool bovenbouw

Ben niet bang voor de wilde dieren

4sterillustraties: Wendy Panders
Gottmer, juli 2017

Dieren om van te griezelen zijn er in overvloed. Als je bang bent voor spinnen, laat dit boek dan maar gesloten. Meteen in het eerste hoofdstuk worden ze behandeld, de zwarte weduwe, de vogelspin, inclusief uitvergrote foto’s en tekeningen van hun behaarde poten en hun kaken. Om rillingen van te krijgen! Slangen, haaien, oorwurmen, kakkerlakken, vlooien, teken; je kunt het zo gek niet bedenken of deze griezels komen aan bod.

Een griezelboek dus, dit Ben niet bang voor de wilde dieren? Er staat alvast een heel dikke spin op de voorkant, maar zombies of spoken kom je niet tegen. Wel het spookdiertje. Of het doodshoofdaapje. Die zijn niet echt griezelig – Meneer Nilsson van Pippi Langkous was een doodshoofdaapje en wie zou hem nu niet als huisdier willen?
Maar bij een lief uitziend knuffeldier als de reuzepanda kun je beter uit de buurt blijven. Terwijl een dier als de melkslang er met zijn rode lijf vol ringen levensgevaarlijk uitziet, maar helemaal niet giftig is. Hij vermomt zich gewoon als een koraalslang om vijandige dieren af te schrikken. En een dier met een grappige naam als de koekjessnijder, blijkt een gemeen haaitje te zijn dat een ‘koekje’ van vlees uit de huid van zijn slachtoffer hapt.

Voor wie niet vies is van foto’s van uitvergrote insecten, is Ben niet bang voor de wilde dieren een heerlijk bladerboek, vol weetjes, anekdotes en heel veel foto’s en tekeningen. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken met titels als ‘Onschuldige griezels’. ‘Mysterieuze monsters’ (waaronder de weerwolf; een beetje klassiek griezelboek is het dus toch wel), ‘Enge dieren uit je buurt’ of ‘Levensgevaarlijke dieren’ (met zoiets moois als de zaagschubadder). De hoofdstukken vol dieren worden afgewisseld met een soort kijkplaten vol enge beesten, onder motto’s als ‘Ben niet bang… in het donkere bos’, ‘Ben niet bang…in de sloot’ of ‘Ben niet bang… op de zolder.’ Na het bekijken van ‘Ben niet bang… in mijn bed’ durf je amper meer onder de wol te kruipen, want uitvergrote bedwantsen, huisstofmijten en kattenvlooien, nee, daar wil je toch liever niet aan denken voor je gaat slapen.

Ben niet bang voor de wilde dieren is een afwisselend, informatief, vrolijk vormgegeven boek voor helden, dierenvrienden en nieuwsgierige lezers. Aanrader! Tien jaar en ouder.