Basisschool bovenbouw

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

3sterillustraties: Claire Goble
Lemniscaat, augustus 2016

Bekroond met een Vlag & Wimpel 2017

Is kunst bekijken saai? Nee hoor! Is kunst bekijken moeilijk? Mwah, soms. Soms ook niet. In elk geval niet als je dit ontzettend afwisselende boek in je handen hebt. Het geeft namelijk antwoord op een heleboel vragen die bij je opkomen als je een schilderij bekijkt. Inderdaad: waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? En waarom zijn het zo vaak vrouwen? Op die vraag is heel eenvoudig antwoord te geven: omdat veel kunstenaars het lichaam van een vrouw mooier vinden dan dat van een man.
Ook veel andere vragen komen aan bod. Het begint met ‘Waarom zijn er zo veel vragen?’ ‘Kunst wil ons laten nadenken op nieuwe manieren’ is een van de antwoorden. Want er zijn natuurlijk veel verschillende antwoorden mogelijk op één vraag. ‘Moet je slim zijn om naar kunst te kijken?’ Ook dat niet. Meestal moet je gewoon weten waar je naar moet kijken. En ook dan is dit boek heel handig.

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?
geeft een vrolijk kijkje in de wereld van de schilder- en beeldhouwkunst. Het is een heerlijk bladerboek, met veel reproducties van kunstwerken uit veel verschillende stijlperiodes. Soms roepen de kunstwerken uit zichzelf al concrete vragen op ( ‘Wat stelt het eigenlijk voor?’), soms zijn de vragen wat filosofischer (‘Waarom schildert iemand een uitzicht?’), soms mag je zelf een antwoord bedenken (‘Waar denk jij dat deze man aan denkt?’) De antwoorden zijn kort en helder en geven je voldoende ruimte om zelf nog eens na te denken.

Het boek is geïllustreerd met cartoon-achtige tekeningen, waardoor het geheel een speels uiterlijk krijgt. Ook het lettertype dat gebruikt is, doet luchtig aan; het lijkt een beetje op een handschrift. Al met al is Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? een boek dat je nieuwsgierig maakt en je aan het denken zet, en mogelijk ook een boek dat ervoor zorgt dat je zin krijgt om naar een museum te gaan. Spelenderwijs doe je een hoop kennis op over beeldende kunst. Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? is een erg leuk boek voor nieuwsgierige kinderen (en voor volwassenen!) vanaf negen jaar.