Basisschool bovenbouw

Oppassen

3sterLeopold, november 2017

Nina (12) heeft er eigenlijk niet zo’n zin in. Ze zou lekker met haar broer Luca (15) een heel weekend het rijk alleen hebben, omdat hun ouders naar Parijs gaan, maar Luca krijgt een telefoontje of hij op Sammie wil passen. Sammie is zijn tweejarige oppaskindje. De moeder van Sammie blijft ook een heel weekend weg.
Maargoed, het gaat maar om twee dagen en twee nachten, dus Nina gaat met Luca mee. En het is best leuk. Al is het ook wat griezelig omdat er een man rond het huis hangt die heel veel belangstelling voor Sammie heeft. De tweede middag gaat het fout: als Sammie in de zandbak speelt en Nina en Luca even wat kletsen, is het jongetje ineens verdwenen. Ze zien nog net dat er een busje van een viswinkel wegrijdt. Is Sammie ontvoerd?
Met hulp van twee vrienden van Luca gaan Nina en Luca op zoek. Wat begon als een leuk weekendje oppassen, dreigt ellendig te eindigen.

Een lekker spannend verhaal, dat begint met een proloog waarin Sammie ineens weg is; een proloog die verderop in het boek bijna letterlijk herhaald wordt. Na de proloog gaat het verhaal een paar dagen terug in de tijd, zodat de lezer Nina en Luca (en hun wat ingewikkeld samengestelde familie) leert kennen.
Nina is een wat onzekere brugklasser die erg aan haar broer hangt. Luca is ook dol op zijn zusje, maar hun hechte band benauwt hem soms. Daarbij heeft hij ook zo zijn eigen probleem: hij doet zich graag voor als een meisje, hij maakt zich op en draagt soms kleding van zijn moeder. Zijn progressieve ouders laten hem zijn gang gaan.
De rollen van Solomon en Ajoub, de vrienden van Luca, komen uiteindelijk niet helemaal goed uit de verf. Vallen zij nou op Luca? Nina maakt – een tikje geholpen door het toeval – een ontwikkeling door: zij is aan het einde van het boek in staat om vriendschap te sluiten met een aardig meisje uit haar klas. Wat de toegevoegde waarde is van de mogelijke transseksualiteit van Luca, blijft wat raadselachtig.

Alles bij elkaar opgeteld is Oppassen een boek dat prettig leest en de vaart er goed in houdt. Nina is een overtuigende hoofdpersoon, op een jongetje als Sammie wil iedereen wel passen. Oppassen is een prima, toegankelijk boek voor lezers van elf jaar en ouder.