Basisschool bovenbouw

De jacht op het schaduwdier

3sterDe Grijze Jager, novelle
vertaling: Wybrand Scheffer
Gottmer, oktober 2017

Maddie is al twee jaar leerling-Grijze Jager. Wanneer haar meester Will twee weken op reis is en er een boerenechtpaar bij haar aanklopt voor hulp, gaat ze naar hun boerderijtje in de Magere Bergen toe. De mensen laten weliswaar duidelijk merken dat ze geen vertrouwen hebben in een meisje, maar Maddie vindt dat het haar plicht is om te helpen. Volgens Hector en Gertie is er een soort monster actief dat hun schapen opeet. Maddie vermoedt dat het om een zeldzame poema gaat. Het kan zijn dat het dier gewond is en zich daarom door honger gedreven zo dicht in de buurt van mensen waagt.
Maddie heeft gelijk: het is een poema die aan zijn voorpoot een klem meedraagt, waarmee konijnen worden gestroopt. Maddie heeft een plan bedacht om de klem te verwijderen, maar dat plan is natuurlijk niet zonder gevaar. Maar als ze een goede Grijze Jager wil worden, zal ze het toch moeten proberen.

De jacht op het schaduwdier is een dun boekje; een novelle van 86 bladzijden. Het is speciaal voor de lezers in Nederland en België geschreven. Chronologisch speelt het na deel 12 van de complete Grijze Jagerserie, maar ook voor wie alleen deel 1 gelezen heeft, is het verhaal goed te volgen. Wel roept het zo hier en daar wat vragen op – waarom wordt er bijvoorbeeld relatief veel aandacht aan de gewonde heup van Maddie besteed – maar wie alle delen gelezen heeft, zal waarschijnlijk het antwoord wel weten.
Het verhaal zelf speelt zich in chronologische volgorde af. Het is gewoon één verhaallijn, geen zijsprongen en slechts heel even verspringt het perspectief van Maddie naar Hector en Gertie. De taal (of de vertaling?) is zo nu en dan een beetje houterig.
Leuk dat dit keer een meisje de hoofdpersoon is.

Al met al is De jacht op het schaduwdier een prettig extraatje voor de liefhebbers van De Grijze Jager. Het verhaal biedt niets bijzonders, maar leest lekker. Bij een interview achter in het boek belooft John Flanagan dat er na deel 12 nog twee delen Grijze Jager gaan volgen en dat in die delen Maddie ook een grote rol krijgt.
Deze novelle is een leuk collectors-item voor de fans van De Grijze Jager. Geschikt voor tien jaar en ouder.