Basisschool bovenbouw

Evi, Nick en ik

3sterQuerido, juli 2016
(heruitgave, eerder verschenen bij Leopold, maart 2011)
CPNB-Kerntitel, Kinderboekenweek 2018

Flora houdt niet van veel mensen om zich heen. In de zomervakantie helpt ze het liefst haar vader, die hovenier is. Als ze met kruiwagens en afgezaagde takken sleept, hoeft ze lekker met niemand te praten.
Dan leert ze op de bruiloft van haar tante Evi kennen. En Nick. Evi wordt haar nieuwe buurmeisje: ze is een beetje raar kind dat ruzie maakt met iedereen. Evi wil vriendinnen zijn met Flora, maar Flora weet niet op ze Evi nou aardig vindt. En dan is er Nick, die veel te aardige jongen uit groep 8. Tot haar schrik merkt Flora dat ze verliefd op hem is.
Het wordt een rare zomervakantie. Flora heeft ineens vrienden. Bovendien ontvoert ze een kip en koopt - met hulp van Evi en Nick - zeven bevruchte eieren om die door kip Merel te laten uitbroeden. Dat gaat prima, Merel zit drie weken lang keurig te broeden in Flora’s klerenkast.
Met Evi gaat het niet goed: haar vader wil hertrouwen met Jozien, maar Evi wil geen nieuwe moeder. Jozien heeft tegen haar vader gezegd dat ze niet meer wil trouwen als Evi dat persé niet wil en nu is Evi’s vader verdrietig. Hoe maakt Evi het goed met Jozien en haar vader?

Drie totaal verschillende kinderen raken bevriend met elkaar. Dat zou vreemd kunnen zijn, maar in de vaart van het verhaal ga je er volledig in mee. Ook met het feit dat een kip drie weken lang in een klerenkast zit te broeden, zonder dat ouders iets merken.
Evi is verreweg het interessantste personage: zij is een emotioneel verwaarloosd kind dat met zichzelf in de knoop zit. Haar moeder is overleden en ze mag de nieuwe vriendin van haar vader niet. Als Jozien van die trap valt, denkt ze zelfs dat het haar schuld is, omdat zij haar dood heeft gewenst. Dit magische denken hoort niet helemaal bij haar leeftijd, maar illustreert wel haar schuldgevoel.
De leukste rol is er voor kip Merel. Je zou zo een kip met bevruchte eieren op je kamer willen houden, ondanks dat kippendrollen gigantisch schijnen te stinken. Wat moet het fantastisch zijn als de eieren echt uitkomen!

Flora vertelt het verhaal in de eerste persoon enkelvoud. Evi, Nick en ik is een grappig boek, dat tussen de regels door heel wat te bieden heeft en dat toch makkelijk wegleest, over schuldgevoel, vriendschap en houden-van. Geschikt voor lezers vanaf tien jaar.