Basisschool bovenbouw

Spreek je chocola?

3stervertaling: Sofia Engelsman
Gottmer, augustus 2018

Jaz zit in klas 1R. En omdat de stoel naast haar nog leeg is, komt daar op een dag een nieuw meisje zitten. Ze heet Nadima, ze draagt een hoofddoek, ze woont nog niet zo lang in Engeland en ze spreekt weinig Engels. Maar Jaz wéét gewoon dat ze vriendinnen zal worden met Nadima. Vanaf het moment dat ze samen een stuk chocola (van Jaz) en Turks fruit (van Nadima) delen, zijn ze ook vriendinnen.
Nu gaat het niet altijd even makkelijk. Zo is daar Kara, die al eerder Jaz’ vriendin Lily inpikte en die altijd wat op Jaz aan te merken heeft. En zo is het wat moeilijk communiceren met iemand die jou niet verstaat – en zij jou niet. Maar Jaz is een bruisend vat vol ideeën - zij het niet altijd even briljante - en zij vindt er wel wat op. Bovendien leert Nadima heel snel. Resultaat is een bijzondere vriendschap, boordevol hobbels.

Nadima is met haar familie vanuit Syrië gevlucht voor de oorlog. De Koerdische cultuur verschilt nogal van de Engelse en dat zorgt soms voor misverstanden. Daarbij is Jaz een meisje van het impulsieve soort en in haar enthousiasme denkt ze niet altijd even goed na over de gevolgen van haar plannen.
Twee maal komt er een stevige botsing met Nadima, waarvan vooral de tweede behoorlijk hartverscheurend is. Tegelijk is dat ook een beetje een herhaling van zetten en dat haalt het drama wel wat uit het verhaal.
Naast de vriendschap met Nadima is er ook nog het vriendinnengroepje waar Jaz zo ongeveer deel van uitmaakt en waarin Kara de lakens uitdeelt. Het gekonkel en de onderlinge jaloezie van de meiden op elkaar is heel goed invoelbaar. Jaz wil dolgraag vriendinnen blijven met Lily, maar als zij naar Lily trekt, zit die dramaqueen Kara er meteen weer tussen. En stel nou dat Kara ook Nadima van haar afpikt? De onzekerheid van meisjes van een jaar of twaalf is mooi tussen de regels door verwerkt.

Jaz is een personage om heel erg op gesteld te raken. Ze is creatief, impulsief, helaas dyslectisch, boordevol energie en tegelijk heel kwetsbaar. Spreek je chocola? is een toegankelijk boek over vriendschap in een Engelse brugklas én over een meisje dat uit Syrië is gevlucht. Lekker en herkenbaar lezen voor meiden vanaf elf jaar.