Basisschool bovenbouw

De waarheid volgens Mason Buttle

3stervertaling: Annelies Jorna
Lemniscaat, augustus 2018

Mason Buttle heeft het niet gemakkelijk. Hij wordt behoorlijk gepest door zijn buurjongen Matt, want Mason is een makkelijk doelwit. Mason is groot, dik, heeft een aandoening waardoor hij overmatig zweet en hij is ook nogal traag van begrip. De dagelijkse reis met de schoolbus is dan ook nogal een kwelling voor Mason.
Vijftien maanden geleden overleed Masons beste vriend Billy. Hij viel van een laddertje, waarvan een sport los bleek te zitten. Mason heeft zijn vriend daarna gevonden, maar de plaatselijke politie-inspecteur is ervan overtuigd dat Mason iets voor hem verborgen houdt. Hij blijft maar langskomen om Mason onder druk te zetten.
Op school leert Mason Calvin kennen: een klein, dun en ongelooflijk slim jongetje, en net als Mason een doelwit voor de pesterijen van Matt en zijn vrienden. Mason en Calvin worden onafscheidelijk. Ze hebben elkaar nodig, want alleen redden ze het niet in Merrimack.

Wie één hoofdstuk heeft gelezen (en nog niets weet over de onverwachte dood van Billy) begrijpt al dat Mason helemaal niets verborgen houdt voor de inspecteur. Het is zoals Masons oma aan het einde van het boek zegt: ‘Mason is goudeerlijk.’ De jongen is gewoon te lief, goedgelovig en dom om er een dubbele agenda op na te houden.
De waarheid volgens Mason Buttle zou een loodzwaar en verdrietig boek kunnen zijn: Mason rouwt nog om zijn vriend, stilzwijgend krijgt hij in Merrimack de schuld van Billy’s dood, die akelige inspecteur zit hem op zijn nek (en wat krijg je een hekel aan die vervelende vent!) en hij wordt ook nog eens ongelooflijk gepest. Maar juist omdat Mason mensen om zich heen heeft die om hem geven en hem helpen, is hij niet alleen. Een slimme vriend als Calvin is van levensbelang, juf Blinny ondersteunt hem waar ze kan, Masons oom en oma (bij wie hij woont) geloven onvoorwaardelijk in hem.

Van Mason ga je houden. Wanneer je het boek uit hebt, voelt het alsof je vriendschap gesloten hebt met een aardige en trouwe jongen, voor wie je altijd een zwak plekje zal hebben. Het boek (de omgeving, de schoolbus en de plot) zijn nogal Amerikaans, maar wie daar niet over struikelt, leest een heerlijk boek over een van de beste personages van het afgelopen jaar. De waarheid volgens Mason Buttle is geschikt voor lezers vanaf elf jaar.