Basisschool bovenbouw

Portiek Zeezicht

3sterillustraties: Marc Suvaal
Lemniscaat, november 2018

Een paar maanden geleden is Fenna verhuisd naar de stad. Samen met haar moeder. Haar vader is achtergebleven in hun huis in de polder en daar zit hij na te denken en hoofdpijn te hebben. En dus woont Fenna nu in een portiekflat, aan de rand van de stad.
In het portiek wonen veel meer mensen: de dames Bakker die iedereen in de gaten houden, de Cliffords met hun briefjes als ‘Geen fietsen in het portiek’, verhuizer Sjaak, de Poolse Janek die een oogje heeft op Fenna’s moeder, drie studenten en tante Afiba. En sinds meneer Langereis naar het bejaardenhuis is gegaan, woont beneden Benedict.
Benedict heeft een dochter Charlie, die ongeveer net zo oud is als Fenna. Ze komt elke woensdagmiddag bij haar vader, samen met een mevrouw van Jeugdzorg. En Charlie is boos. Dat is Fenna ook wel eens; op haar vader die het laat afweten, op die pestkop van een Tess, op de meester die van die stomme projecten verzint. Maar in Portiek Zeezicht kun je op elkaar rekenen.

Een boek over een heel gewoon meisje, dat heel gewone dingen meemaakt en dat heel gewoon zich soms verveelt en dan buiten wat gaat rondhangen. Fenna is geen heldin, maar wel een prima hoofdpersoon. En wat kun je goed met haar meevoelen als die dramaqueen Tess haar in de kleedkamer pest met haar verkeerde onderbroeken (‘polderbroeken’). Ook zo’n aanstellerig meisje als Tess is heel gewoon. Je zou haar dolgraag een verschrikkelijke schop onder haar kont willen geven, maar dat mag niet op Fenna’s school, want ‘wij praten hier met elkaar als we ergens mee zitten.’ Een verrukkelijke zinnetje dat je heel mooi de situatie laat voelen. Er staan heel wat van deze zinnetjes in Portiek Zeezicht.

Op zich gebeurt er niet zo veel in dit boek, maar Portiek Zeezicht schetst een fijn portret van een nuchter meisje van een jaar of elf. Het einde van het boek is erg nadrukkelijk positief en nogal zoet, maar dat is de auteur vergeven.
Juist omdat Fenna zo’n herkenbaar meisje is, zo op de rand van de puberteit, is Portiek Zeezicht een prettig leesbaar boek, een debuut dat je nieuwsgierig maakt naar een volgend boek van Annejan Mieras. Portiek Zeezicht is geschikt voor lezers vanaf tien jaar.