Basisschool bovenbouw

De jongen onder water

3sterillustraties: Benji Davies
vertaling: Anneke Bok
Billy Bones, november 2018

Wel raar dat Timon Titus nog nooit gezwommen heeft. Telkens als hij zijn moeder vraagt om eens naar het zwembad of de zee te gaan, heeft ze een excuus. Dus als de juf aankondigt dat ze met de klas gaan zwemmen, heeft Timon een probleem. Zeker omdat de grootste opschepper van de klas hem heeft uitgedaagd voor een wedstrijd.
Die wedstrijd wordt natuurlijk een fiasco, want Timon zinkt als een baksteen en wordt op het nippertje gered door zijn bloedmooie klasgenote Veronica. En dat terwijl hij het koordje van de oude zwembroek van zijn vader niet strak genoeg had aangetrokken, zodat iedereen zijn piemel kan zien.
Na dit debacle (waarbij – o help – zijn moeder ook nog op school kwam en finaal over de rooie ging) is Timons moeder ineens verdwenen. Ze blijkt te zijn opgenomen op psychiatrie en Timon moet zo lang bij zijn bekakte tante logeren. Timon begrijpt dat zijn moeder worstelt met de dood van zijn vader. Maar hoe is die man eigenlijk overleden? En wat betekent het dat Timons moeder alleen maar schilderijen maakt van Timons oude teddybeer?

De jongen onder water begint als een soort slapstick; een rampenverhaal waar je verschrikkelijk om moet lachen. Want je zal toch maar in de klas zitten bij zo’n pestkop als Marcus Breen (“En als jij er niet zo een in de klas hebt, mag je de onze hebben.”). Als jij in je blote kont uit het zwembad wordt getrokken, wil je óók onmiddellijk verhuizen naar Australië.
Maar het boek heeft meer te bieden! Het feit dat Timon door zijn moeder wordt weggehouden van zwemwater, heeft natuurlijk een betekenis. Timon ontdekt dat er iets voor hem verborgen wordt gehouden. Het heeft te maken met zijn vader. Er is een familiegeheim en het wordt hoog tijd dat Timon ontdekt hoe het nu zit. Dat kan hij niet alleen, maar hij krijgt gelukkig hulp van een paar onweerstaanbare vrienden.

Het slot van De jongen onder water is misschien wat erg dramatisch, maar het geeft wel inhoud aan het boek. Of draai je het om en zeg je dat alle hilarische gebeurtenissen juist lucht geven aan de verdrietige gebeurtenis vroeg in Timons leven? Hoe dan ook: De jongen onder water is een heerlijk en grappig boek, dat naast humor nog een hoop inhoudelijks te bieden heeft. Een aanrader voor lezers van tien jaar en ouder.