Basisschool bovenbouw

De ondergrondse Rembrandt

3sterKluitman, maart 2019

Samen met zijn vrienden Juul, Jimi en Lara vormt Storm de Blockbusters; een club die probeert geheimen te ontrafelen. Deze vakantie zijn de Blockbusters op scoutingkamp vlakbij Maastricht. Het kamp staat in het teken van de Sint-Pietersberg. In de oorlog werd De Nachtwacht van Rembrandt daar opgeborgen in een ondergrondse kluis. Bovendien was het verzet actief in de talloze gangen onder de berg.
De moeder van Storm is restaurateur van schilderijen. Binnenkort gaat ze De Nachtwacht restaureren. Storms vader heeft gelezen dat De Nachtwacht die nu in het Rijksmuseum hangt, een kopie is. In de oorlog zou het origineel zijn vervalst door een meestervervalser. Als de Blockbusters in de bibliotheek een dagboekje vinden van ‘De Nachtvlinders’ (een groepje avontuurlijke jongens dat tijdens de oorlog actief was in het verzet), waarin het onder andere over De Nachtwacht gaat, besluiten ze uit te zoeken hoe het nu zit met die kopie.

De ondergrondse Rembrandt is al het vijfde Blockbusters-boek. In de sfeer van de serie ga je erin mee dat een groepje kinderen telkens opnieuw een raadsel in de kunstwereld oplost, maar het is natuurlijk wel érg toevallig. Ook al is de moeder van Storm dan een beroemde restaurateur.
Afgezien daarvan is De ondergrondse Rembrandt een lekker spannend verhaal. Scheutje oorlog, een norse champignonkweker met een enge hond die meer weet, een medewerker van Storms moeder die iets in zijn schild voert, een schilderij dat elk kind tenminste wel eens op een koekblik heeft zien staan, hier en daar wat verliefdheid (maar vooral niet teveel), dat zorgt voor een prettige mix.
Het boek is gebaseerd op feiten, achterin is een bijlage over wat echt is en wat de auteur verzonnen heeft. Bij de serie hoort een website (deblockbusters.nl), die in maart 2019 helaas nog niet helemaal is bijgewerkt, omtrent dit nieuwste boek van de serie. De site is een leuke aanvulling om kinderen nieuwsgierig te maken naar het bewuste kunstwerk (waar het deel van de serie over gaat) en naar de kunstenaar.

In het Rembrandtjaar 2019 verschijnen er meer kinderboeken rondom Rembrandt. De ondergrondse Rembrandt is geschikt voor avonturiers van tien jaar en ouder, die op deze wijze ook nog ongemerkt een scheutje kunst meekrijgen.